Витамин B12 и анемия

Витамин В12 не се синтезира в организма, резервите му се попълват само чрез храната. Кобаламинът присъства в достатъчни количества в животински продукти: черен дроб, яйца, мляко, месо. Абсорбцията на кобаламин става в червата в присъствието на специфичен ензим – вътрешният фактор на Касъл (произвеждан от клетките на стомашната лигавица).
По този начин хранителният витамин В12 се свързва с този ензим в стомаха. Полученият комплекс взаимодейства с рецепторите на лигавичните клетки на илеума, в резултат на което кобаламинът навлиза в кръвния поток, а вътрешният фактор на Касъл остава в червата.
Попадайки в кръвта, витамин В12 се свързва с транспортен протеин – транскобаламин. Той го доставя до костния мозък, където участва в процеса на хемопоеза, и до черния дроб, където се отлага.
Анемия наричаме намаляването на общото количество хемоглобин в кръвта.
Нивото на хемоглобин е най-точно свързано със здравословното състояние на пациента, т.к. именно той транспортира кислорода и въглеродния диоксид.
Какво е характерно за анемия: бледност, главоболия, замаяност, шум в ушите. Възможни са мушички пред очите, повишена сънливост през деня и безсъние през нощта. Нарушава се паметта и умствената дейност.
Различават се 3 вида анемия:
- Желязодефицитна – най-често срещана. – При липса на желязо в организма.
- Витамин B12 дефицитна – При дефицит на витамин
- Фолиево-дефицитна – При липса на витамин
За нормалното функциониране на клетките тази група вещества е незаменима.
Организмът не е в състояние да ги произвежда сам. По тази причина е необходимо ежедневното им набавяне чрез храна и добавки. Сигнал за анемия е, ако нивата на тези вещества в организма, са по-ниски от обичайните.

Какви са симптомите на В12 анемия
Анемията от недостиг на В12 се среща по-рядко. Според проучване на Американския национален институт по здравеопазване този вид анемия е най-честа при жените над 60-годишна възраст. Практически повсеместното приложение на лекарства, които блокират стомашната киселина, може да доведе до намаляване на нивата на В12.
Симптоми на В12 анемия:
- лесна умора, отпадналост, силно сърцебиене, кожата придобива жълтеникав оттенък, задух, ниско кръвно налягане, без апетит, изтръпвания или скованост на крайниците, раздразнителност, състояния на психоза и др.
Необходимо хематологично изследване, за да се прецени има ли анемия или не.
Как да балансирате дефицита на витамин B12
Това може да се извърши както с орален прием на витамин B12, така и с интравенозни терапии.
За възрастни хора са особено подходящи интравенозните терапии. Причината е в това, че състоянието се подобрява мигновено поради 100% – ната усвояемостот веществото.
Анемията се среща по-често при жените, след това при децата и по-рядко при мъжете.
Профилактиката на желязодефицитната анемия се състои в това да бъде елиминиран риска от дефицит на витамин В12. За поддържане на баланса на хемоглобин в кръвта помагат съдържащите желязо добавки и храни. Важно е в хранителното меню да са включени, както животински продукти, така и храни, богати на витамин С, който помага за усвояването на желязо. Плодовете, съдържащи витамин C са: касис, ябълки, шипки, ягоди, киви, червени чушки, домати.
Правилното балансирано хранене е от голямо значение. Да се консумират храни, богати на желязо. За поддържане на нормален живот, жените трябва да приемат 20-30 mg желязо на ден, а мъжете – 10-12 mg.
Добре е да се знае, че минералът се усвоява по различен начин от различните видове храна. Например, в месните продукти, желязото има най-висока бионаличност: 25-30%. В рибата, пилешкия черен дроб, яйцата – 10-15%.
Най-добри източници на желязо са:
- Месо и месни продукти – шунката и сушените; дреболиите – дроб, бъбреци, сърце и мозък; меса.
- Яйца и млечни продукти.
- Морска храна.
- Варива, богати на желязо – леща, боб, нахут, бакла.
- Зеленчуци – спанак, коприва, магданоз, лапад, целина, червено цвекло, зеле, броколи, аспержи, брюкселско зеле, спирулина, различни водорасли.
- Плодове и ядки – портокали, лимони, мандарини и грейпфрут, киви, сушените плодове, ягодите, смокините, сливите, сокът от сливи, боровинки, диня, пъпеш и манго.
- Зърнени храни – пълнозърнести ориз, спелта, пшеница, чия, амарант и киноа.
При редовна консумация на храни, богати на желязо, няма да допуснете възникване на анемия.
Витамин В12 | Витамините от група В са водоразтворими и са изключително важни за нормалното и правилно протичане на клетъчния метаболизъм. |
Трудно усвоим | Витамин В12 е най-сложната молекула, която постъпва в човешкия организъм, докато се храним. Това я прави и най-трудно усвоимата, независимо дали е с естествен, или изкуствен произход. |
Изключително полезен за периферната нервна система | Витамин В12 изключително полезен в защитата на централната и периферната нервна система както и вещество, повишаващо значително имунната система на целия организъм. |
Анемия | Анемия наричаме намаляването на общото количество хемоглобин в кръвта. Нивото на хемоглобин е най-точно свързано със здравословното състояние на пациента, т.к. именно той транспортира кислорода и въглеродния диоксид. |
Характерно за анемия | Бледност, главоболия, замаяност, шум в ушите. Възможни са мушички пред очите, повишена сънливост през деня и безсъние през нощта. Нарушава се паметта и умствената дейност. |