nad.bg

Витамин B12 и анемия

Витамин B12

Витамин В12 не се синтезира в организма, резервите му се попълват само чрез храната. Кобаламинът присъства в достатъчни количества в животински продукти: черен дроб, яйца, мляко, месо. Абсорбцията на кобаламин става в червата в присъствието на специфичен ензим – вътрешният фактор на Касъл (произвеждан от клетките на стомашната лигавица).

По този начин хранителният витамин В12 се свързва с този ензим в стомаха. Полученият комплекс взаимодейства с рецепторите на лигавичните клетки на илеума, в резултат на което кобаламинът навлиза в кръвния поток, а вътрешният фактор на Касъл остава в червата.

Попадайки в кръвта, витамин В12 се свързва с транспортен протеин – транскобаламин. Той го доставя до костния мозък, където участва в процеса на хемопоеза, и до черния дроб, където се отлага.

Анемия наричаме намаляването на общото количество хемоглобин в кръвта.

Нивото на хемоглобин е най-точно свързано със здравословното състояние на пациента, т.к. именно той транспортира кислорода и въглеродния диоксид.

Какво е характерно за анемия: бледност, главоболия, замаяност, шум в ушите. Възможни са мушички пред очите, повишена сънливост през деня и безсъние през нощта. Нарушава се паметта и умствената дейност.

Различават се 3 вида анемия:

 1. Желязодефицитна – най-често срещана. – При липса на желязо в организма.
 2. Витамин B12 дефицитна – При дефицит на витамин
 3. Фолиево-дефицитна – При липса на витамин

За нормалното функциониране на клетките тази група вещества е незаменима.

Организмът не е в състояние да ги произвежда сам. По тази причина е необходимо ежедневното им набавяне чрез храна и добавки. Сигнал за анемия е, ако нивата на тези вещества в организма, са по-ниски от обичайните.

Витамин B12 и анемия

Какви са симптомите на В12 анемия

Анемията от недостиг на В12 се среща по-рядко. Според проучване на Американския национален институт по здравеопазване този вид анемия е най-честа при жените над 60-годишна възраст. Практически повсеместното приложение на лекарства, които блокират стомашната киселина, може да доведе до намаляване на нивата на В12.

Симптоми на В12 анемия:

 • лесна умора, отпадналост, силно сърцебиене, кожата придобива жълтеникав оттенък, задух, ниско кръвно налягане, без апетит, изтръпвания или скованост на крайниците, раздразнителност, състояния на психоза и др.

Необходимо хематологично изследване, за да се прецени има ли анемия или не.

Как да балансирате дефицита на витамин B12

Това може да се извърши както с орален прием на витамин B12, така и с интравенозни терапии.

За възрастни хора са особено подходящи интравенозните терапии. Причината е в това, че състоянието се подобрява мигновено поради 100% – ната усвояемостот веществото.

Анемията се среща по-често при жените, след това при децата и по-рядко при мъжете.

Профилактиката на желязодефицитната анемия се състои в това да бъде елиминиран риска от дефицит на витамин В12. За поддържане на баланса на хемоглобин в кръвта помагат съдържащите желязо добавки и храни. Важно е в хранителното меню да са включени, както животински продукти, така и храни, богати на витамин С, който помага за усвояването на желязо. Плодовете, съдържащи витамин C са: касис, ябълки, шипки, ягоди, киви, червени чушки, домати.

Правилното балансирано хранене е от голямо значение. Да се консумират храни, богати на желязо. За поддържане на нормален живот, жените трябва да приемат 20-30 mg желязо на ден, а мъжете – 10-12 mg.

Добре е да се знае, че минералът се усвоява по различен начин от различните видове храна. Например, в месните продукти, желязото има най-висока бионаличност: 25-30%. В рибата, пилешкия черен дроб, яйцата – 10-15%.

Най-добри източници на желязо са:

 • Месо и месни продукти – шунката и сушените; дреболиите – дроб, бъбреци, сърце и мозък; меса.
 • Яйца и млечни продукти.
 • Морска храна.
 • Варива, богати на желязо – леща, боб, нахут, бакла.
 • Зеленчуци – спанак, коприва, магданоз, лапад, целина, червено цвекло, зеле, броколи, аспержи, брюкселско зеле, спирулина, различни водорасли.
 • Плодове и ядки – портокали, лимони, мандарини и грейпфрут, киви, сушените плодове, ягодите, смокините, сливите, сокът от сливи, боровинки, диня, пъпеш и манго.
 • Зърнени храни – пълнозърнести ориз, спелта, пшеница, чия, амарант и киноа.

При редовна консумация на храни, богати на желязо, няма да допуснете възникване на анемия.

Витамин В12Витамините от група В са водоразтворими и са изключително важни за нормалното и правилно протичане на клетъчния метаболизъм.
Трудно усвоим Витамин В12 е най-сложната молекула, която постъпва в човешкия организъм, докато се храним. Това я прави и най-трудно усвоимата, независимо дали е с естествен, или изкуствен произход.
Изключително полезен за периферната нервна системаВитамин В12 изключително полезен в защитата на централната и периферната нервна система както и вещество, повишаващо значително имунната система на целия организъм.
Анемия Анемия наричаме намаляването на общото количество хемоглобин в кръвта. Нивото на хемоглобин е най-точно свързано със здравословното състояние на пациента, т.к. именно той транспортира кислорода и въглеродния диоксид.  
Характерно за анемияБледност, главоболия, замаяност, шум в ушите. Възможни са мушички пред очите, повишена сънливост през деня и безсъние през нощта. Нарушава се паметта и умствената дейност.
Може ли NAD+ да подобри ферлитета
Може ли NAD+ да подобри репродуктивните функции
Качеството на женските яйцеклетки зависи от... Вижте повече
терапията с NAD+
6 ефекта от терапията с NAD+
Терапията с NAD+ или никотинамид аденин динуклеотид е... Вижте повече
Всичко, което е важно да знаем за витамин B6
Всичко, което е важно да знаем за витамин B6
Витамин B6 е открит през 1926 г Как точно се е случило... Вижте повече
Как действа NAD?
Как действа NAD?
Oще за това какво казва науката за това как действа... Вижте повече
Предполагаеми, недоказани ползаи на NAD+
Предполагаеми, недоказани ползи на NAD+
енергията в човека се увеличава подобряване на... Вижте повече
Какво знаем за ролята на NAD в организма
Какво знаем за ролята на NAD в организма
Може да се каже, че когато приемаме NAD+ ние осигуряваме... Вижте повече
Ролята на NAD
Ролята на NAD
Според учените ролята на NAD се потвърждава и от факта,... Вижте повече
Повече информация за NAD+
NAD+
Отдавна известно вещество NAD+ NAD+ се оказа способно... Вижте повече
Процесът на възстановяване на мускулите
NAD+ Възстановява основния часовник за възстановяване на мускулите
Учените от Северозападния университет откриват, че... Вижте повече