nad.bg
Запазете час

  Д-р Бисер Пукалски: Интравенозните терапии с NAD+ отлагат стареенето

  Интравенозните терапии с NAD+ отлагат стареенето

  Разработва се лекарство за паркинсон с това съединение

  Д-р Бисер Пукалски e специалист по холистични антиейдж методи и NAD терапии, медицински директор на NAD.BG – ексклузивен партньор на NADclinic в България. Едновременно е старши-лекар и консултант в NADclinic в Лондон. Д-р Пукалски обясни ролята на NAD+ за функционирането на човешкия организъм и за използването на интравенозни инфузии с NAD+, които забавят остаряването и подобряват здравословното състояние.

  – Д-р Пукалски, какво представлява NAD и каква е ролята му за човешкия организъм?

  NAD е съединение, което може да се синтезира в организма от витамин В3, приеман с храната, или от някои аминокиселини като триптофан. Функцията на това съединение в човешкия организъм е изключително важна, защото действа на няколко нива. Първата му функция е участието му в така наречените оксиредуктазни процеси – на окислително-възстановителните реакции. NAD участва пряко в над 100 окислително-възстановителни реакции.

  – Защо е важна тази функция на NAD?

  Защото всички метаболитни процеси в човешкото тяло се осъществяват чрез окислително-възстановителни реакции. Винаги имаме два ензима при метаболитните процеси – окислител и редуктор. Но те не могат да се свържат директно, защото ще протече нещо като ядрена реакция. NAD се явява посредник между окислителя и редуктора, който „омекотява“ реакцията между тях, като при този процес пренася електрони от единия към другия ензим, а пък NAD преминава през различни форми. Тази функция на NAD като посредник е важна най-вече за синтеза на енергията – както при разграждането на аминокиселини, така и на мастни киселини, и на въглехидрати.

  Втората много важна функция на NAD е включването му в някои ензими, за да ги активира. Освен това NAD противодейства на остаряването. NAD подава определени частици към различни ензими, които контролират много процеси на генетично ниво – като се започне от възпроизводството на ДНК, синтезата на белтъци и предпазването им от вредни въздействия. Без NAD белтъците, които пазят като защитна обвивка ДНК, започват да се разграждат и ДНК става уязвима на външни въздействия, уврежда се и нараства много вероятността за генетични мутации. NAD контролира тези защитаващи ДНК белтъци.

  – Как се вписва NAD в теориите за стареенето?

  Една от теориите за стареенето е ефектът на теломерите – частички в края на хромозомите, които не им позволяват „да се завъртят“ и „да се слепят“. Когато клетката се дели, теломерите се скъсяват и когато се скъсят драстично, теломерите се разпадат. При това положение, за да не се превърне клетката в ракова клетка и да убие организма, тя се самоунищожава. Това става обикновено след около 52 деления. Една част от междинните ензими, които са зависими от NAD, контролират процеса на запазване дължината на теломерите. По този начин позволяват клетката да се дели повече пъти за по-дълго време.

  Ензимчетата, наречени теломерази, в стволовите клетки например не са в огромни дози, а в определени количества. В туморните клетки тези теломерази са много повече и това води до неконтролираното разрастване на туморите. При стандартните стволови клетки, които използваме при така наречените антиейдж терапии, теломеразите са балансирани. Това, което ги контролира, е NAD.

  Има още една функция на NAD – това съединение се явява медиатор между синапсите на нервните клетки, чрез него те си предават импулсите. Клетките комуникират помежду си чрез NAD-сигнали. По този начин се осъществява нервната проводимост.

  – Това означава ли, че болестта на Паркинсон може да се повлияе от NAD?

  Да, паркинсонът се повлиява. Освен това се повлиява и болестта на Алцхаймер, и старческата деменция, при която в мозъчните клетки се отлагат прийоноподобни частици. Лидерът в антиейдж терапиите в днешно време – японецът Шино-Ишихиро Имаи доказва, че NAD-контролирани белтъци имат антисъстаряващо действие върху целия организъм.

  Проблемът е, че количеството NAD в организма е ограничено и че непрекъснато се консумира. Така че, ако нямате достатъчно NAD в организма, се състарявате по-бързо, страда репродукцията на клетките или синтезът на енергия. И в двата случая това води до увреждане на клетките, съответно води до стареене и загуба на функции.

  – Каква е ролята на NAD за имунитета?

  Имунният отговор също зависи от NAD. При това имунният отговор се отнася не само към вируси и бактерии, той може да унищожава и туморни клетки. Част от работата на имунната система е да се справя с раковите клетки, като непрекъснато ги унищожава. И ако нямате достатъчно силна имунна система, особено при стрес, се развиват тумори.

  – Как съвременната медицина може да увеличи количеството на NAD в организма?

  Количеството на NAD може да се увеличи чрез интравенозни вливания, тоест чрез директно подаване в кръвообращението на NAD+. Това е основният субстрат, който има точното съотношение между окислен и редуциран NAD, което в здравите клетки е 700:1.

  – Правени ли са проучвания как точно се отразяват интравенозните вливания с NAD+?

  Опитът е по-скоро емпиричен, натрупан в медицинската практика през последните 20 години. Тепърва се дава научно обяснение на ефектите на NAD чрез описване на биохимичните процеси в тялото. Факт е, че се повлияват позитивно пациенти с паркинсон. Даже е правено клинично проучване във Флорида, което отчита 70% ефективност – ослабване на симптомите при болест на Паркинсон и при сенилна деменция.

  Тези заболявания представляват атрофиране на нервната система, което е част от стареенето. Например хора на 90-годишна възраст имат 20% по-малко периферни нервни влакна. Да не говорим за уврежданията на Централната нервна система, които са настъпили на тази възраст.

  Благодарение на това, че NAD синтезира енергия, че помага за възстановяването на клетките (например след операции и травми), че служи като вътрешен трансмитер медиатор, с въвеждането му в организма функциите на Централната нервна система се подобряват. В момента на базата на NAD се разработват лекарства за туберкулоза и за паркинсон.

  Науката за стареенето възниква през 1951 г. Над 30 години учените в тази област само трупат факти, без да ги обясняват. Чак в последните 20 години се лансираха различни теории за стареенето. Някои учени смятат, че стареенето е нормален процес и каквото да правим, няма да му повлияем.

  Други обаче твърдят, че процесите в клетката, които водят до стареене, могат да се забавят. Трети доказват наличие на гени, които отговарят за стареенето, и може да бъдат моделирани така, че стареенето да се отложи.

  Но така или иначе от 2018 г. стареенето беше включено в международната класификация на болестите и обявено за заболяване. Световната научна общност се обединява около факта, че стареенето може да бъде повлияно. Реално няма никаква причина човек да не живее по-дълго. Според теорията на пренебрежимото стареене – ако доживеете до 90 години, след това възрастовите промени в организма са минимални и хората могат да доживеят спокойно 120 – 140 години.

  Например проф. Уйлям Харви, който открива кръвообращението и че сърцето е помпа, умира в Лондон на 106-годишна възраст, блъснат от трамвай. При аутопсията на Харви не са намерени значителни възрастови изменения.

  Така че стареенето може да се стопира, като се стимулират медикаментозно определени клетъчни функции, за да може клетката сама да регенерира и да се бори със всичко, което я уврежда.

  – Къде човек би могъл да получи интравенозна терапия с NAD+?

  Аз съм консултант към две NAD-клиники в Лондон. Те си партнират с клиника в София, която ползва същите продукти и същите протоколи за терапия като на англичаните. Разбира се, няма как да получите вечен живот като Шотландския боец Дънкан Маклауд. Но е факт, че NAD подобрява здравето на организма, подпомага борбата със всички болестотворни фактори, на които сме изложени, включително подобрява репродуктивните възможности на мъже и жени.

  Интервюто е публикувано във в-к Доктор на 23.02.2023

  ТОП 5 ПРИЧИНИ ЗАЩО Е НУЖЕН NAD+
  Ние в NADBG сме убедени в силата на NAD+, тази естествена... Вижте повече
  Menopause-Biological-Age-and-NAD
  Менопаузата, Биологичната Възраст и NAD+
  Сигурно сте чули, че преминавайки през менопаузата... Вижте повече
  statia-nad-reproductive-medicine
  Връзката между NAD+ и репродуктивното здраве на жените
  Проучване разкрива връзката между молекулата NAD+ и... Вижте повече
  Съвети за добър и пълноценен сън
  Съвети за добър и пълноценен сън
  Съвети за добър и пълноценен сън Лягайте и се... Вижте повече
  Подмладяване на кожата
  Подмладяване на кожата
  Младостта носи естествената красота на кожата Ако... Вижте повече
  Лечение на зависимости
  Лечение на зависимости
  Лечение на зависимости Зависимостта е мозъчно... Вижте повече
  дефицит на желязо
  Какви витамини да изберем при дефицит на желязо в организма
  Недостигът на желязо е един от най-честите дефицити... Вижте повече
  Детоксикация след прием на алкохол
  Детоксикация след прием на алкохол
  Продължителната употреба на алкохол неизменно води... Вижте повече
  Дейвид Синклер
  Кой е Дейвид Синклер?
  Дейвид Синклер е професор в катедрата по генетика и... Вижте повече
  транс-ресвератрол
  Транс-ресвератрол. Източник – японска фалопия. Ползи и безопасност
  Японската фалопия (транс-ресвератрол) съдържа повече... Вижте повече
  грижа за кожата с НАД+
  Иновативна грижа за кожата с НАД+
  Възможно ли е с НАД+ да предпазим кожата от... Вижте повече
  Ресвератрол - изследвания и проучвания
  Ресвератрол – изследвания и проучвания
  Ресвератрол е природен антиоксидант, който може да... Вижте повече
  Какви са ползите и свойсвата на Куркумин?
  Какви са свойствата и ползите от Куркумин?
  Куркумата (Curcuma longa) е една от най-здравословните... Вижте повече
  Може ли NAD+ да подобри ферлитета
  Може ли NAD+ да подобри репродуктивните функции
  Качеството на женските яйцеклетки зависи от... Вижте повече
  терапията с NAD+
  6 ефекта от терапията с NAD+
  Терапията с NAD+ или никотинамид аденин динуклеотид е... Вижте повече
  постковид синдром
  NAD+ терапията облекчава симптомите на дългия постковид синдром
  Неотдавна Кендъл Дженър сподели в един от епизодите... Вижте повече
  лаймска болест
  Може ли NAD+ да помогне при лечение на лаймска болест?
  Какво е лаймска болест Лаймска болест е бактериална... Вижте повече
  Може ли хроничният стрес да ускори стареенето?
  Може ли хроничният стрес да ускори стареенето?
  Според данни от актуално клинично проучване... Вижте повече
  Терапиите с NAD+ са нов холистичен метод за преодоляване на зависимости
  Терапиите с NAD+ са нов холистичен метод за преодоляване на зависимости
  NAD+детоксикира тялото и повишава имунитета, подпомага... Вижте повече
  Всичко, което е важно да знаем за витамин B6
  Всичко, което е важно да знаем за витамин B6
  Витамин B6 е открит през 1926 г Как точно се е случило... Вижте повече
  Как действа NAD?
  Как действа NAD?
  Oще за това какво казва науката за това как действа... Вижте повече
  Предполагаеми, недоказани ползаи на NAD+
  Предполагаеми, недоказани ползи на NAD+
  енергията в човека се увеличава подобряване на... Вижте повече
  Какво знаем за ролята на NAD в организма
  Какво знаем за ролята на NAD в организма
  Може да се каже, че когато приемаме NAD+ ние осигуряваме... Вижте повече
  Ролята на NAD
  Ролята на NAD
  Според учените ролята на NAD се потвърждава и от факта,... Вижте повече
  Повече информация за NAD+
  NAD+
  Отдавна известно вещество NAD+ NAD+ се оказа способно... Вижте повече
  Процесът на възстановяване на мускулите
  NAD+ Възстановява основния часовник за възстановяване на мускулите
  Учените от Северозападния университет откриват, че... Вижте повече