nad.bg

Изследователи от NIA показват, че бустерът NAD+ спира свързаната с възрастта загуба на слуха

Загуба на слуха, как да се справим с проблема

Учените от Националния институт по стареене (NIA) показват, че NR, предшественик на животосъхраняващия никотинамид аденин динуклеотид (NAD+), упражнява защитни ефекти срещу свързаната с възрастта загуба на слух при мишки.

Ключови точки:

  • Лечението с NR спира прогресирането на свързаната с възрастта загуба на слух при мишки.
  • Лечението с NR засилва комуникацията между невроните, които ни позволяват да възприемаме звук.

Лечение на загуба на слух

Нашите сетива ни позволяват да формулираме нашите възприятия за света, като всяко сетиво добавя уникален слой към по-голямата картина. За съжаление, с напредване на възрастта нашият слух страда най-силно, увеличавайки риска от когнитивен спад и деменция. Въпреки че леченията на загубата на слух свързан с възрастта (ARHL) са изключително ограничени, нови изследвания, които в момента се преразглеждат, предполагат, че NAD+ бустер може потенциално да се справи с този глобален здравен проблем.

В предварително отпечатана (в процес на рецензиране) статия, публикувана в bioRxiv, изследователи от Националния институт по стареене съобщават, че никотинамид рибозид (NR) упражнява защитни ефекти срещу слуховия дефицит при мишки. Okur и колеги показват, че добавянето на NR при мишки спира прогресията на ARHL, особено при високочестотни звуци. Нещо повече, те демонстрират, че лечението с NR подобрява нервните импулси, които ни позволяват да чуваме.

NR спира прогресията на ARHL

Изследванията показват, че почти една трета от хората над 65-годишна възраст се поддават на ARHL, обикновено започвайки с високочестотни звуци. Съответно, Okur и колеги оценили ефектите от дългосрочното (10-месечно) добавяне на NR при мишки, моделиращи ARHL при различни честоти. При звуци с по-ниска честота няма значителни разлики в слуховия капацитет между третираните и нетретираните мишки, като и двете групи се нуждаят от почти еднаква сила на звука, за да чуят. Въпреки това, мишките с добавка на NR се нуждаят от значително по-малко сила на звука от нетретираните мишки, за да чуят звуци с по-висока честота, демонстрирайки, че NR спира прогресирането на ARHL, особено при по-високи честоти.

NR спира прогресията на ARHL при по-високи честоти.

NR спира прогресията на ARHL при по-високи честоти. В сравнение с нетретираните мишки (червени точки), третираните мишки (сини точки) изискват по-малко сила на звука (db), за да чуят по-високочестотен (32 kHz и 16 kHz) звук.

NR подобрява синаптичното предаване

Когато сме здрави, специализирани неврони в ушите ни улавят звукови вълни и ги преобразуват в електрически сигнали, които преминават през поредица от мозъчни области по това, което се нарича слухов път, което в крайна сметка ни позволява да чуваме. За съжаление, стареенето причинява смущения в слуховия път, което води до загуба на слуха. Окур и колеги оцениха слуховия път чрез измерване на мозъчни електрически сигнали в мишки в отговор на звук, който, когато се изобрази на графика, образува вълни.

Когато са млади (2 месеца), всички мишки показват почти идентични вълнови форми, което показва еднакъв изходен слухов капацитет. След стареене в продължение на 10 месеца (еквивалентно на 50 години за хора), нетретираните мишки произвеждат графики със сплескани вълни, което е показател за намален слухов отговор. Трябва да се отбележи, че всяка вълна на графиката подчертава специфична област по слуховия път. Като първата вълна съответства на област във вътрешното ухо (кохлея). Okur и колегите проучили внимателно въздействието на NR върху вълна 1 и установили. Добавките поддържат величината на вълна 1 по време на лечението, което показва запазване на слуховия път.

Лечението с NR предпазва слуховия капацитет.

Лечението с NR предпазва слуховия капацитет. В сравнение със сплесканите вълни, наблюдавани при нетретирани (червени) 12-месечни мишки, третираните мишки (сини) произвеждат вълни с величини, подобни на базовата линия, което показва запазена електрическа свързаност през слуховия път.

Дали NAD+ бустерите са бъдещето на терапевтиците против стареене?

Изследванията продължават да разкриват пълния потенциал на NAD+ бустерите като обещаващи терапевтици против стареене. Като се има предвид, че NAD+ е животоподдържащо съединение, което подпомага възстановяването на ДНК, засилва нашите клетъчни електроцентрали (митохондрии) и регулира възпалението, намирането на начини за попълване на NAD+ е от изключително значение, като се има предвид, че NAD+ намалява с възрастта. Вече е доказано, че NAD+ бустери като NR упражняват неврозащитни ефекти срещу болестта на Паркинсон. Нещо повече, проучвания при различни животински модели показват, че никотинамидът и никотинамид мононуклеотидът (.NMN) бустери на NAD+ забавят свързаната с възрастта дегенерация на очите, подобряват когнитивните способности и предпазват от рак. Като се има предвид, че NAD+ бустерите са широко разпространени. Може би си струва да ги опитате, за да предотвратите отрицателните ефекти от стареенето.

Източник:

Mustafa N. Okur, Risako Kimura, Burcin Duan Sahbaz, Uri Manor, Jaimin Patel, Leo Andrade, Kala Puligilla, Deborah L. Croteau, Vilhelm A. Bohr, Дългосрочната добавка на NAD+ предотвратява прогресирането на свързаната с възрастта загуба на слуха при мишки . bioRxiv 2022.08.25.505332; doi: https://doi.org/10.1101/2022.08.25.505332.

Още интересни статии тук.

Може ли NAD+ да подобри ферлитета
Може ли NAD+ да подобри репродуктивните функции
Качеството на женските яйцеклетки зависи от... Вижте повече
терапията с NAD+
6 ефекта от терапията с NAD+
Терапията с NAD+ или никотинамид аденин динуклеотид е... Вижте повече
Всичко, което е важно да знаем за витамин B6
Всичко, което е важно да знаем за витамин B6
Витамин B6 е открит през 1926 г Как точно се е случило... Вижте повече
Как действа NAD?
Как действа NAD?
Oще за това какво казва науката за това как действа... Вижте повече
Предполагаеми, недоказани ползаи на NAD+
Предполагаеми, недоказани ползи на NAD+
енергията в човека се увеличава подобряване на... Вижте повече
Какво знаем за ролята на NAD в организма
Какво знаем за ролята на NAD в организма
Може да се каже, че когато приемаме NAD+ ние осигуряваме... Вижте повече
Ролята на NAD
Ролята на NAD
Според учените ролята на NAD се потвърждава и от факта,... Вижте повече
Повече информация за NAD+
NAD+
Отдавна известно вещество NAD+ NAD+ се оказа способно... Вижте повече
Процесът на възстановяване на мускулите
NAD+ Възстановява основния часовник за възстановяване на мускулите
Учените от Северозападния университет откриват, че... Вижте повече