nad.bg

Какви са свойствата и ползите от Куркумин?

Какви са ползите и свойсвата на Куркумин? Куркумата (Curcuma longa) е една от най-здравословните подправки. Златистата на цвят подправка се използва от векове не само за готвене. Народната медицина от древни времена се ползва от благоприятното въздействие на куркумата върху здравето. Основният антиоксидант в куркумата, наречен куркумин, е открит в корена на растението Curcuma longa. Той притежава противовъзпалителни ефекти, антиоксидантни, антибактериални, антивирусни и противовъзпалителни свойства, които са от изключителна полза за много от системите в нашето тяло.

Куркуминът е много ефективен при метаболитен синдром, артрит, тревожност и хиперлипидемия.

Това изключително вещество в сравнително ниска доза е в състояние да осигури добри ползи за здравето при хора, които не са диагностицирани със сериозни заболявания.

Куркумин притежава следните свойства:

 • Противовъзпалителен ефект. Противовъзпалителните компоненти, открити в куркумата, могат да помогнат и при възпалителни състояния като остеоартрит и ревматоиден артрит.
 • Елиминира натрупването на свободните радикали. Изобилието от антиоксиданти в куркумата се бори със свободните радикали, които увреждат клетките в тялото и намалява оксидативния стрес.
 • Намалява риска от развитие на рак. Съединенията в куркумата могат да имат ефект върху някои видове рак.
 • Подобрява паметта и когнитивните функции на възрастните хора.
 • Защитава сърцето. Ефективен е при понижаване на високи нива на холестерол.
 • Полезен е за храносмилателната система. Подобрява храносмилането.
 • Грижи се за здравето на черния ни дроб.
 • Доказани ползи при кожните заболявания. Възстановява здравето на кожата.
 • Усилва имунитета.
 • Намалява възпаленията и дискомфорта в ставите.
На българския пазар се предлага КУРКУМИН x 40 от Dr. Biomaster на фармацевтичния концерн Wacker. Този продукт е избран заради изключително високото качество на суровината. КУРКУМИН х 40 е куркумин на прах (КАВАКУРМИН® (CAVACURMIN®),  притежаващ изключително висока бионаличност. Клинично проучване показва, че тя е около 40 пъти по-висока, в сравнение с други подобни препарати, предлагащи се  на европейския пазар. КАВАКУРМИНЪТ® е основната активна съставка в продукта на Dr. Biomaster. Тя съдържа в себе си комплекс от високо стандартизиран екстракт от куркума (95 % куркумин) и гама-циклодекстрин (CAVAMAX® W8). CAVAMAX® W8 гама-циклодекстрин е естествено срещащ се олигозахарид. Напълно безвреден е, произвежда се от нишесте. Одобрен в Европа, САЩ и Канада, както и в повечето азиатски и латиноамерикански страни.

Механизъм на действие на КАВАКУРМИНЪТ®

По принцип куркуминът има слаба степен на усвояемост от организма. КУРКУМИН х40 на Dr. Biomaster, съдържащ в себе си КАВАКУРМИН®, решава успешно този въпрос и предлага подобрен процес на усвояване на куркумин. Куркуминът е съчетан с молекула гама-циклодекстрин (CAVAMAX® W8), който е натурален олигозахарид от растителен произход. Специалната характеристика на CAVAMAX® W8 гама-циклодекстрин е неговата форма – триизмерна структура, която създава вътрешна хидрофобна кухина. Тази кухина капсулира липофилния куркумин, докато хидрофилната външност осигурява разтворимостта на комплекса при наличието водна среда. Преминава през стомаха до горната част на стомашно-чревния тракт, където молекулите куркумин се освобождават от гама-циклодекстрина, който се хидролизира от човешката панкреатична амилаза. Ето как около 40 пъти повече куркумин се абсорбира направо в кръвоносните съдове, в сравнение с чистия куркумин и в сравнение с някои от водещите търговски марки хранителни добавки, съдържащи куркумин. Препоръчително е продуктът с КАВАКУРМИН® (CAVACURMIN®) на Dr. Biomaster да се приема с по време на хранене, като в същото време не се съобщава за наличие на странични ефекти при приемането на продукта на гладно.

КАПСУЛИ Vcaps® Plus

Капсулите Vcaps® Plus са с растителен произход, притежават най-високо европейско качество. Те са:
 • Биологично чисти
 • Вегетариански капсули
 • Бързо разтворими
 • Устойчиви на влажност и топлина
 • Без ГМО
Произведени са във Франция, в съответствие с изискванията на GMP (Good Manufacturing Practices). Капсулите Vcaps® Plus притежават сертификати на Кошер, Халал и Вегетарианското и Веган обществото. /KO and OU Kosher and Halal certification, and certified by the Vegetarian and Vegan Action Society/. Налични са съвременни клинични проучвания, които превръщат куркумина в едно от най-добре изследваните природни съединения до този момент.
Клинично доказано действие на Куркумин х40
 • Противовъзпалително.
 • При артрит.
 • При високи нива на липидите в кръвта.
 • Стомашно-чревна система.
 • Нервна система.
 • Рак.
Може ли NAD+ да подобри ферлитета
Може ли NAD+ да подобри репродуктивните функции
Качеството на женските яйцеклетки зависи от... Вижте повече
терапията с NAD+
6 ефекта от терапията с NAD+
Терапията с NAD+ или никотинамид аденин динуклеотид е... Вижте повече
Всичко, което е важно да знаем за витамин B6
Всичко, което е важно да знаем за витамин B6
Витамин B6 е открит през 1926 г Как точно се е случило... Вижте повече
Как действа NAD?
Как действа NAD?
Oще за това какво казва науката за това как действа... Вижте повече
Предполагаеми, недоказани ползаи на NAD+
Предполагаеми, недоказани ползи на NAD+
енергията в човека се увеличава подобряване на... Вижте повече
Какво знаем за ролята на NAD в организма
Какво знаем за ролята на NAD в организма
Може да се каже, че когато приемаме NAD+ ние осигуряваме... Вижте повече
Ролята на NAD
Ролята на NAD
Според учените ролята на NAD се потвърждава и от факта,... Вижте повече
Повече информация за NAD+
NAD+
Отдавна известно вещество NAD+ NAD+ се оказа способно... Вижте повече
Процесът на възстановяване на мускулите
NAD+ Възстановява основния часовник за възстановяване на мускулите
Учените от Северозападния университет откриват, че... Вижте повече