nad.bg

ОТКРИЙ НАУКАТА ЗАД NAD+

Чудодейната молекула

NAD+ e основен коензим, който се намира във всяка клетка в човешкото тяло. Той изпълнява няколко основни функции – превръща хранителните вещества в енергия, управлява важни метаболитни процеси, както и регулира клетъчната функция. Ефективно работи като транспортер, пренасяйки електрони от една молекула към друга. Едновременно с това допринася за редица реакции, които генерират енергия в нашите клетки и помага за регулиране на нашия циркаден ритъм, който въздейства на цикъла сън-събуждане. Нашите интравенозни инфузии използват само NAD+, която е окислената и най-мощна форма на NAD. NAD+ преобразува глюкозата в клетъчна енергия, което от своя страна е от решаващо значение за процеса на стареене, задвижва метаболитната функция, подпомага възстановяването на ДНК, подпомага намаляването на възпалението и чувствителността на организма към болести и хронични заболявания. Когато нивата на NAD+ са в норма клетките са по-защитени, както срещу нарушения на митохондриална функция, така и срещу оксидативен стрес.
чудодейна молекула
Как работи nad

Как работи NAD+?

NAD+ е есенциален коензим за енергийния метаболизъм. NAD+ може пряко и косвено да повлияе на много ключови клетъчни функции, включително метаболитни процеси, възстановяване на ДНК, клетъчно стареене и функция на имунните клетки. Тези клетъчни процеси и функции са изключително важни за поддържане на добро физическо и психическо здраве, за предпазване от болести и за здравословно остаряване. Намаляването на нивата на NAD+ често е причина за множество заболявания, свързани със стареенето, включително когнитивен спад, рак, метаболитни заболявания. Много от тези заболявания, свързани със стареенето, биха могли да бъдат забавени и дори обърнати чрез възстановяване на нивата на NAD+. Модулирането на клетъчния метаболизъм чрез NAD+ е потенциален терапевтичен подход към заболявания, свързани с възрастта и удължаване на продължителността на здравето и живота на човек. 

Науката зад NAD+

Клетките получават енергия по време на клетъчното дишане чрез окисляване на хранителни молекули като глюкоза. Енергията, получена от тези процеси, се използва за образуване на аденозинтрифосфат (АТФ) – енергийната валута на клетката. NAD има две форми. NAD+ е окислената форма, тоест състояние, в което губи електрон. NADH е редуцираната форма на молекулата, което означава, че получава електрона, загубен от NAD+. Реакциите, включващи пренос на електрони, играят централна роля в създаването на енергия. NAD+ се намира в почти всяка жива клетка в тялото, включително сърцето, мозъка, мускулите и белите дробове. NAD+ и митохондриите генерират по-голямата част от енергията, необходима за захранване на биохимичните реакции на клетката. Енергията, произведена от митохондриите, се съхранява в молекулата на АТФ. Директните връзки на NAD+ с метаболитните реакции осигуряват на тялото две основни предимства. Първото предимство е улесняване на превръщането на хранителните вещества в енергия. Второто е – поемане ролята на помощна молекула, за да подпомогне специфични протеини в регулирането на други важни клетъчни функции. Тези предимства са изключително важни за цялостното благосъстояние на тялото. В комбинация помагат за значително забавяне на симптомите на стареене и предотвратяват появата на различни заболявания.
науката зад nad
Научни изследвания свързват NAD+ с дълголетието

Научни изследвания свързват NAD+ с дълголетието

Учените са открили, че много хронични състояния всъщност започват в клетки, които не се метаболизират ефективно – с други думи, тези заболявания имат митохондриална основа, като все повече и повече се идентифицират с тази причина от 1970г. насам. Много от тях се лекуват успешно с интравенозна терапия NAD+. На 40-годишна възраст нивата на NAD+ намаляват с около 50%. А до 60-годишна възраст намаляват до 80%. Знае се също, че NAD+ може да помогне организма да се предпази от свободните радикали – нестабилни атоми, които влияят на стареенето и са предпоставка за отключване на много хронични болести. Във връзка с гореописаното – повишаването на нивата на NAD+ е добре да бъде поставено като основен приоритет за оптимизиране на умствената и физическата човешка работа.
Може ли NAD+ да подобри ферлитета
Може ли NAD+ да подобри репродуктивните функции
Качеството на женските яйцеклетки зависи от... Вижте повече
терапията с NAD+
6 ефекта от терапията с NAD+
Терапията с NAD+ или никотинамид аденин динуклеотид е... Вижте повече
Всичко, което е важно да знаем за витамин B6
Всичко, което е важно да знаем за витамин B6
Витамин B6 е открит през 1926 г Как точно се е случило... Вижте повече
Как действа NAD?
Как действа NAD?
Oще за това какво казва науката за това как действа... Вижте повече
Предполагаеми, недоказани ползаи на NAD+
Предполагаеми, недоказани ползи на NAD+
енергията в човека се увеличава подобряване на... Вижте повече
Какво знаем за ролята на NAD в организма
Какво знаем за ролята на NAD в организма
Може да се каже, че когато приемаме NAD+ ние осигуряваме... Вижте повече
Ролята на NAD
Ролята на NAD
Според учените ролята на NAD се потвърждава и от факта,... Вижте повече
Повече информация за NAD+
NAD+
Отдавна известно вещество NAD+ NAD+ се оказа способно... Вижте повече
Процесът на възстановяване на мускулите
NAD+ Възстановява основния часовник за възстановяване на мускулите
Учените от Северозападния университет откриват, че... Вижте повече