nad.bg

Какво знаем за ролята на NAD в организма

Какво знаем за ролята на NAD в организма

Може да се каже, че когато приемаме NAD+ ние осигуряваме коензим с две различни, но абсолютно необходими за тялото функции. Клетките на тялото ни в зависимост от потребностите си могат да използват именно този ензим, който им е необходим в момента.

Какво е още важно да се знае за молекулата NAD в организма?

NAD+ участва като коензим в клетъчното аеробно и анаеробно дишане, в окислителното фосфорилиране, в гликолизата и в цикъла на Кребс.

Той се свързва с редица ензими като ко-фактор. Притежава способност да подпомага най-различни химични процеси на изграждане и на разграждане на органични вещества.

NAD+ пренася енергия, той е донор на молекули. Участва и в други реакции се свързва с други коензими, като например коензим Q10.

NAD транспортира енергия,  има важна роля в създаването на някои вещества със сигнална и контролна функция. Това са веществата, пренасящи нервни сигнали: допамин и норепинефрин.

Приложение на NAD

Лекарите могат да предложат NAD+ като лечение за подобряване енергичността, в случи с хронична умора. Засега нямаме точна причина защо се случва това, но докторските медицински изследвания сочат като причина периодите на стрес и боледуване, които могат да намалят количествата на свободна клетъчна енергия в лицето на аденозин три-фосфата (АТФ). Когато се приема NАD се повишава производството на АТФ. По този начин благоприятно се повлияват състоянията на хората, страдащи от хронична умора или някакви форми на психическо изтощение. Съществува и друго мнение, според което паметта се опреснява и подобрява след използване на NAD+ на стимулаторите – допамин и норепинефрин. В хранителните добавки NAD+ се приема в свързаната с водорода форма и тя е NADN.

Ползи на NAD, които са доказани

1/ Средство за справяне с хроничната умора

Има изследвания, които показват, че 30 до 50% от хората, приемащи по 10 мг. дневно, имат подобрение и при тях изчезват част от или на всички симптоми на умората.