nad.bg

Кой е Дейвид Синклер?

Дейвид Синклер

Дейвид Синклер е професор в катедрата по генетика и съдиректор на Центъра за биология на стареенето на Пол Ф. Глен в Медицинското училище в Харвард, където той и колегите му изучават сиртуини – ензими, модифициращи протеини, които реагират на променящите се нива на NAD+, ограничаване на калориите и упражненията, както и хроматин, енергиен метаболизъм, митохондрии, учене и памет, невродегенерация, рак и клетъчно препрограмиране. Придобива докторска степен по молекулярна генетика в Университета на Нов Южен Уелс, Сидни, през 1995 г.

Всички знаем, че стареенето е неизбежно, съдбата е закодирана в гените ни и техните мутации причиняват болести, стареене и смърт. Но какво ще стане, ако всичко, на което са ни учили, е грешно? Какво ще стане, ако в бъдеще можем сами да избираме продължителността на живота си?

Книгата Lifespan: Why We Age – and Why We Don’t Have To“  е революционна теория за това защо остаряваме и възможно ли е да го избегнем.

Защо е важно да се развиват технологии за увеличаване на продължителността на живота? Дейвид Сенклер разсъждава  за етичния аспект на дълголетието.

Ето какво казва Дейвид Синклер:

„Вече знаем за някои гени, които позволяват на членовете на определени семейства да живеят по-дълго. Това са семейства, в които обикновено живеят 100 и повече години. Но идва времето, когато ще можем да секвенираме хиляди геноми на столетници и да определим кои гени увеличават продължителността на живота им. Разбира се, ще бъде интересно дори само да разберем, но какво ще правим с тази информация? Един от подходите е да се създадат добавки, които да направят, моя живот, например, толкова дълъг, колкото този на Жана Калман, която живя 122 години.“

Професор Синклер предлага радикална нова теория за стареенето, предполагайки, че признаците на стареене са симптоми на епигенетични промени, които се случват с течение на времето, но самият оригинален генетичен код остава до голяма степен непокътнат. Ако можем да нулираме кода, можем ли да забавим, спрем или дори да обърнем стареенето си? Професор Синклер смята, че можем.

Според него, студени температури са полезни за дълголетие

Излагането на тялото на неудобни температури на практика активира гените за дълголетие. Това, което препоръчва той е да се спортува повече и то в студа. Да се носят по-малко дрехи. Да се спи на хладно, с леко одеяло, с изключен нагревател. Студеният душ е препоръчителен. В общи линии всичко, което стресира тялото и го поставя в състояние на шок е добре. В дългосрочен план. Може да се постигне с малко неудобства в ежедневието с излагане на леко горещо, както и студено. Особено важна е рязката смяна на двете, заради което бързо скачаме от едното на другото.

Съветът на Дейвид Синклер към всички хора на планетата в интервю с Том Билиеу е: „Най-простото нещо, което можеш да направиш и с най-големи ползи е да бъдеш малко гладен. Не яж. Това не означава да страдаш от недохранване или да умираш от глад. Има много тийнейджърки, които не ядат достатъчно.

Всеки трябва да приема минимално храна. А за тези, включително и аз, които обичат да ядат и нямат нищо против десерт. Опитайте се да пропуснете хранене. Аз пропускам закуска, освен тази част с киселото мляко. Обикновено съм твърде зает, за да обядвам. Вечерям нормално и не се натъпквам, за да задействам всички тези защитни пътища, които ще възстановят тялото или поне ще го запазят здраво. Поне докато не се сдобием с неща като връщане на времето. Нещо, върху което работим в момента.“

Може ли NAD+ да подобри ферлитета
Може ли NAD+ да подобри репродуктивните функции
Качеството на женските яйцеклетки зависи от... Вижте повече
терапията с NAD+
6 ефекта от терапията с NAD+
Терапията с NAD+ или никотинамид аденин динуклеотид е... Вижте повече
Всичко, което е важно да знаем за витамин B6
Всичко, което е важно да знаем за витамин B6
Витамин B6 е открит през 1926 г Как точно се е случило... Вижте повече
Как действа NAD?
Как действа NAD?
Oще за това какво казва науката за това как действа... Вижте повече
Предполагаеми, недоказани ползаи на NAD+
Предполагаеми, недоказани ползи на NAD+
енергията в човека се увеличава подобряване на... Вижте повече
Какво знаем за ролята на NAD в организма
Какво знаем за ролята на NAD в организма
Може да се каже, че когато приемаме NAD+ ние осигуряваме... Вижте повече
Ролята на NAD
Ролята на NAD
Според учените ролята на NAD се потвърждава и от факта,... Вижте повече
Повече информация за NAD+
NAD+
Отдавна известно вещество NAD+ NAD+ се оказа способно... Вижте повече
Процесът на възстановяване на мускулите
NAD+ Възстановява основния часовник за възстановяване на мускулите
Учените от Северозападния университет откриват, че... Вижте повече