nad.bg

Може ли NAD+ да помогне при лечение на лаймска болест?

лаймска болест

Какво е лаймска болест?

Лаймска болест е бактериална инфекция, причинена от бактерията Borrelia burgdorferi вследствие на ухапване от заразен кърлеж.

Симптоми на болестта

Лаймската болест се проявява чрез симптоми като треска, обрив, главоболие и обрив, известен като еритема мигранс. Обрив с кръгла или овална форма около ухапване от кърлеж може да бъде ранен симптом на лаймска болест при някои хора. Може да се появи до 3 месеца след ухапване от заразен кърлеж, но обикновено се появява в рамките на 1 до 4 седмици и може да продължи няколко седмици.

Късната инфекция с болестта обаче може да се разпространи в ставите, нервната система и дори сърцето.

Ако се открие достатъчно рано, заболяването може да бъде успешно лекувано в рамките на 10-14 дни с антибиотици. Но тъй като симптомите на лаймската болест са доста неясни и хората често не ги забелязват след ухапване от кърлеж, състоянието може да се превърне в хроничен проблем. А това означава, че много хора живеят с лаймска болест през целия си живот, страдайки от болки в ставите, изтощителна умора, загуба на памет, главоболие, нарушен сън и други неврологични симптоми.

За учените все още не е ясно дали болестта протича като постоянна инфекция. Или причинява дисфункция на имунната система, вследствие от първоначалната инфекция.

Как може да се заразите?

лечение на лаймска болест

Лаймската болест обикновено започва с ухапване от кърлеж, който е носител на вируса. Проучвания в Европа изчисляват, че 1-5% от ухапванията от кърлежи могат да доведат до нея.

 NAD+ и лаймска болест

Скорошни клинични изследвания показват, че оксидативният стрес е възможна патогенеза на лаймската болест. Установено е, че митохондриалният супероксид (увреждащ свободен радикал) е значително по-висок при хора с лаймска болест в сравнение с незаразени. При много други хронични състояния, които засягат имунната система, причиняват възпаление и водят до оксидативен стрес, нивата на NAD+ обикновено са изчерпани. От това следва, че попълването на нивата на NAD+ чрез NAD+ интравенозна терапия при хора с хронична лаймска болест може да помогне за облекчаване на някои от нежеланите симптоми.

NAD+ играе ключова роля в процеса на възстановяване от лаймската болест. При хората с лаймска болест клетъчните функции се забавят и водят до гореспоменатите симптоми. NAD+ осигурява градивните елементи, които захранват възстановяването на клетките.

Чрез вливане на NAD+ директно в кръвта, енергийните нива на клетките се повишават и те напълно се възстановяват. А това може да доведе до намалена умора, намалена болка в ставите. Повишена когнитивна функция, подобрен имунитет и като цяло по-добро качество на живот.

Ако страдате от хронична лаймска болест и бихте искали да научите повече за това как инфузионната терапия с NAD+ може да помогне за облекчаване на вашите симптоми, се свържете с екипа на NAD.BG