nad.bg
Запазете час

  Ново проучване показва, че диабет тип 2 ускорява стареенето на мозъка

  Диабет тип 2

  Учените от Стони Брук и Харвард откриват, че стареенето на мозъка се ускорява с 26% при пациенти с диабет тип 2.

  Ключови точки:

  • Свързаният с възрастта когнитивен спад – прогресивно намаляване на мисловния капацитет – се ускорява при пациенти с дизбет тип 2.

  Невродегенерацията – увреждането на мозъка – се ускорява с 26% при пациенти с диабет тип 2.

  С напредване на възрастта мозъците ни прогресивно се износват, което прави мисленето все по-трудно. Сред другите способности ние губим способността си да се фокусираме, да обработваме нова информация и да запомняме нова информация. Този когнитивен спад е по-тежък при някои индивиди, отколкото при други, като в някои случаи води до деменция. Ново проучване, публикувано в eLife, показва, че диабет тип 2 може да направи този когнитивен спад по-тежък и да се появи в по-ранна възраст.

  Породен от сътрудничеството между университета Стоуни Брук и медицинското училище в Харвард, Антал и колеги разкриват, че диабет тип 2 може да ускори стареенето на мозъка.

  Учените от Източното крайбрежие показват, че пациентите с диабет тип 2 имат изразени когнитивни недостатъци, особено в изпълнителното функциониране и скоростта на обработка, вероятно поради повишена мозъчна атрофия (или загуба/свиване на мозъка). Тези промени настъпват при нормално стареене, но се случват по-рано при пациенти с диабет, което е показателно за ускорено стареене на мозъка.

  Тези открития предполагат, че стареенето на мозъка може да се ускори от други заболявания, свързани с възрастта, като диабет тип 2.

  „Неврокогнитивното въздействие на T2DM (захарен диабет тип 2) предполага значително ускоряване на нормалното стареене на мозъка. Атрофията на сивото вещество при T2DM настъпва приблизително 26% ± 14% по-бързо, отколкото се наблюдава при нормално стареене; продължителността на заболяването е свързана с повишена невродегенерация“, пишат изследователите.

  Диабетът от тип 2 ускорява стареенето на мозъка

  Антал и колеги изследвали над 4000 индивида, включително пациенти с диабет тип 2 и здрави индивиди на възраст над 50 години от UK Biobank – широкомащабно хранилище на биомедицински и изследователски данни. Здравите индивиди без диабет са имали значително увеличение на свързания с възрастта когнитивен спад, измерен чрез изпълнителната функция (контролиране на емоции, мисли и т.н.), скоростта на обработка, времето за реакция, абстрактното мислене и числовата памет. В сравнение с тези здрави индивиди, пациентите с диабет тип 2 показват допълнително намаляване на изпълнителната функция, скоростта на обработка и цифровата памет. Тези открития показват, че когнитивният спад се ускорява при пациенти с диабет тип 2.

  Диабетът от тип 2 ускорява стареенето на мозъка

  Намаляванр на когнитивните функции при диабетици 2 тип. А) При здрави нормално възрастни възрастни (ВС) се наблюдава намаляване на изпълнителната функция (1,9% през годината), скоростта на обработка на информацията (1,5% през годината), времето на реакциите (0,6% през годината), абстрактното мислене (0 ,3% за година) и числовата памет (0,25% за година) с течение на времето. B) В сравнение с HC при пациенти с диабет тип 2 (SD2) се наблюдава намаляване на изпълнителната функция с 13,1% през годината, намаляване на скоростта на обработка на информация с 6,7% през годината и намаляване на числовата памет с 3,7% през годината, което свидетелства за ускореното снижение на когнитивните функции.

  Диабетът от тип 2 се причинява или от недостатъчно производство на инсулин

  Който регулира как клетките приемат захар за енергия или от клетки, които слабо реагират на инсулин, намалявайки клетъчния прием на захар. Така или иначе, тази дисрегулация на инсулина води до висока кръвна захар. Възможно е метаболитните смущения, причинени от високата кръвна захар, да доведат до смърт на мозъчни клетки и невродегенерация. Авторите дори предполагат, че такива метаболитни смущения, които са способни да доведат до оксидативен стрес и възпаление, могат да бъдат причината за стареенето.

  Антал и колеги измерват невродегенерация/мозъчна атрофия (загуба на мозъчна материя) при пациенти с диабет тип 2 и здрави индивиди с напредване на възрастта. Докато здравите индивиди са имали 1% намаление на мозъчната материя за година, пациентите с диабет са имали 6,2% намаление за една година. Освен това мозъците на пациентите, живеещи с диабет повече от десет години, дегенерират с 26% по-бързо от здравите индивиди. Тези открития показват, че невродегенерацията се ускорява при пациенти с диабет тип 2.

  Продължителността на диабета е свързана с по-тежка мозъчна атрофия.

  Продължителността на диабета е свързана с по-тежка мозъчна атрофия.

  Червената линия, представляваща тези с 10 или повече години диабет, показва намален обем на сивото вещество. С течение на времето, в сравнение със здрави контроли (HC) и тези с диагноза диабет от 0-9 години.

  Констатациите на Антал и колеги предполагат, че мозъчната атрофия може да бъде по-добър маркер за прогресиране на заболяването. Отколкото нивата на кръвната захар, променяйки начина, по който се разглежда и диагностицира диабетът. Това може да доведе до по-ранна диагностика и лечение. Потенциално ранното лечение може да облекчи някои от тежките неврологични ефекти. Това като се има предвид, че намалената наличност на захар/енергия. Присъща на диабета, може да доведе до значителни увреждания преди формалната диагноза.

  Може ли да се предотврати ускореното стареене на мозъка?

  Въпреки че спирането на свързания с възрастта когнитивен спад и невродегенерация може да се окаже трудно с днешното разбиране за стареенето на мозъка. Все пак изглежда възможно да се спре ускоряването на стареенето на мозъка, причинено от диабет тип 2. В проучването на Антал и колегите, обичайното лекарство за диабет метформин не е имало ефект върху познавателните способности или мозъчната атрофия. Така че не изглежда, че такива лекарства могат да предотвратят индуцираното от диабет тип 2 ускорено стареене на мозъка. Въпреки това, ускореното стареене на мозъка може да бъде спряно или предотвратено чрез предотвратяване на диабет тип 2.

  Диетата и повишената физическа активност

  Те могат да помогнат на мускулните клетки да използват инсулина и захарта по-ефективно. Докато липсата на упражнения кара клетките да загубят инсулиновата чувствителност. Скорошно клинично проучване, проведено от Националния институт по здравеопазване (NIH). Показа, че половин час ходене или друго упражнение с ниска интензивност дневно, съчетано с диета с ниско съдържание на мазнини. Те намаляват риска от диабет тип 2 с 58%. Освен това работата за контролиране на теглото, холестерола, кръвното налягане. Също и кръвната захар може да помогне за предотвратяване на усложнения дори след диагнозата диабет.

  Източник:

  Антал, Б., Макмеън, Л. П., Султан, С. Ф., Литен, А, Уекслър, Ди Джей, Дикерсън, Б., Ратай, Е. В., Мухика-Пароди, Л. Р. (2022). Захарният диабет ускорява стареенето на мозъка и когнитивния спад: Допълнителни открития от UK Biobank и мета-анализи eLife 11:e73138.

  ТОП 5 ПРИЧИНИ ЗАЩО Е НУЖЕН NAD+
  Ние в NADBG сме убедени в силата на NAD+, тази естествена... Вижте повече
  Menopause-Biological-Age-and-NAD
  Менопаузата, Биологичната Възраст и NAD+
  Сигурно сте чули, че преминавайки през менопаузата... Вижте повече
  statia-nad-reproductive-medicine
  Връзката между NAD+ и репродуктивното здраве на жените
  Проучване разкрива връзката между молекулата NAD+ и... Вижте повече
  Съвети за добър и пълноценен сън
  Съвети за добър и пълноценен сън
  Съвети за добър и пълноценен сън Лягайте и се... Вижте повече
  Подмладяване на кожата
  Подмладяване на кожата
  Младостта носи естествената красота на кожата Ако... Вижте повече
  Лечение на зависимости
  Лечение на зависимости
  Лечение на зависимости Зависимостта е мозъчно... Вижте повече
  дефицит на желязо
  Какви витамини да изберем при дефицит на желязо в организма
  Недостигът на желязо е един от най-честите дефицити... Вижте повече
  Детоксикация след прием на алкохол
  Детоксикация след прием на алкохол
  Продължителната употреба на алкохол неизменно води... Вижте повече
  Дейвид Синклер
  Кой е Дейвид Синклер?
  Дейвид Синклер е професор в катедрата по генетика и... Вижте повече
  транс-ресвератрол
  Транс-ресвератрол. Източник – японска фалопия. Ползи и безопасност
  Японската фалопия (транс-ресвератрол) съдържа повече... Вижте повече
  грижа за кожата с НАД+
  Иновативна грижа за кожата с НАД+
  Възможно ли е с НАД+ да предпазим кожата от... Вижте повече
  Ресвератрол - изследвания и проучвания
  Ресвератрол – изследвания и проучвания
  Ресвератрол е природен антиоксидант, който може да... Вижте повече
  Какви са ползите и свойсвата на Куркумин?
  Какви са свойствата и ползите от Куркумин?
  Куркумата (Curcuma longa) е една от най-здравословните... Вижте повече
  Може ли NAD+ да подобри ферлитета
  Може ли NAD+ да подобри репродуктивните функции
  Качеството на женските яйцеклетки зависи от... Вижте повече
  терапията с NAD+
  6 ефекта от терапията с NAD+
  Терапията с NAD+ или никотинамид аденин динуклеотид е... Вижте повече
  постковид синдром
  NAD+ терапията облекчава симптомите на дългия постковид синдром
  Неотдавна Кендъл Дженър сподели в един от епизодите... Вижте повече
  лаймска болест
  Може ли NAD+ да помогне при лечение на лаймска болест?
  Какво е лаймска болест Лаймска болест е бактериална... Вижте повече
  Може ли хроничният стрес да ускори стареенето?
  Може ли хроничният стрес да ускори стареенето?
  Според данни от актуално клинично проучване... Вижте повече
  Терапиите с NAD+ са нов холистичен метод за преодоляване на зависимости
  Терапиите с NAD+ са нов холистичен метод за преодоляване на зависимости
  NAD+детоксикира тялото и повишава имунитета, подпомага... Вижте повече
  Всичко, което е важно да знаем за витамин B6
  Всичко, което е важно да знаем за витамин B6
  Витамин B6 е открит през 1926 г Как точно се е случило... Вижте повече
  Как действа NAD?
  Как действа NAD?
  Oще за това какво казва науката за това как действа... Вижте повече
  Предполагаеми, недоказани ползаи на NAD+
  Предполагаеми, недоказани ползи на NAD+
  енергията в човека се увеличава подобряване на... Вижте повече
  Какво знаем за ролята на NAD в организма
  Какво знаем за ролята на NAD в организма
  Може да се каже, че когато приемаме NAD+ ние осигуряваме... Вижте повече
  Ролята на NAD
  Ролята на NAD
  Според учените ролята на NAD се потвърждава и от факта,... Вижте повече
  Повече информация за NAD+
  NAD+
  Отдавна известно вещество NAD+ NAD+ се оказа способно... Вижте повече
  Процесът на възстановяване на мускулите
  NAD+ Възстановява основния часовник за възстановяване на мускулите
  Учените от Северозападния университет откриват, че... Вижте повече