nad.bg
Запазете час

  Проучване показва ниския NAD+, свързан с повишени нива на анемия

  NAD+, свързан с повишени нива на анемия

  В проучване, разглеждащо над 700 жени на средна възраст, учените откриват, че ниските нива на NAD+ са свързани с повишени нива на анемия.

  Ключови точки:

  • Анемията сред жените на средна възраст е свързана с понижени нива на NAD+.
  • Свързаните със здравето кръвни фактори – включително броя на червените кръвни клетки и хемоглобина – са положително свързани с нивата на NAD+.

  Повишени нива на анемия

  Що се отнася до стареенето, NAD+ и анемията имат сложна връзка. NAD+ е молекула от съществено значение за множество клетъчни процеси и до голяма степен се счита за защитна, осигуряваща ползи против стареене, включително положителни ефекти върху клетъчния метаболизъм, клетъчния стрес и имунната система. От друга страна, анемията – състояние, при което тялото няма достатъчно червени кръвни клетки, за да пренася кислород през тялото  и е вредно, с неблагоприятни ефекти върху сърцето и цялостното здраве. С възрастта нивата на NAD+ са склонни да намаляват, докато разпространението на анемията нараства.

  В ново проучване, публикувано в Journal of Cellular and Molecular Medicine, Янг и колеги от университета Jinan в Китай помагат да се разкрие връзката между NAD+ и анемията. Изследователите установяват, че жените с по-високи нива на NAD+ са по-малко склонни да имат анемия, особено микроцитна анемия (червените кръвни клетки са малки и безцветни) и нормоцитна анемия (недостатъчно червени кръвни клетки).

  Хематологичните параметри

  Освен това, хематологичните параметри – измервания, свързани със здравето на кръвта – се подобряват с повишаване на нивата на NAD+. А именно, хемоглобинът и броят на червените кръвни клетки са се увеличили, което показва подобрена доставка на кислород. Тези открития предполагат, че повишаването на NAD+ потенциално може да се използва за лечение на анемия.

  „Хематологичните параметри… са били положително свързани със съдържанието на NAD+. Хематологичните параметри могат да служат като предиктор за отсъствие на NAD+ в цялата кръв при жените,” пишат изследователите.

  Намален NAD+ и повишен риск от анемия

  Янг и колеги разделили 727 жени (средна възраст 42,7 години) на четири групи, според техните нива на NAD+. Тези, с по-високи нива на NAD+, са имали по-ниски нива на анемия от тези, с по-ниски нива на NAD+. В групата с най-ниски нива на NAD+ дялът на пациентите с анемия е най-висок. Изследователите също така са разгледали съотношението на микроцитната (която включва желязодефицитна анемия) и нормоцитната анемия – по-често срещаните видове анемия – и са установили, че общият дял сред всички участници е съответно 4,1% и 3,5%. И двата вида анемия намаляват с повишаване на нивата на NAD+, което вероятно предполага място за добавяне на NAD+ при лечение на анемия.

  По-висок дял пациенти с анемия с по-ниски нива на NAD+.

  По-висок дял пациенти с анемия с по-ниски нива на NAD+. Участниците са били разделени на квартили въз основа на нивата на NAD+: по-малко от 27,6 µM (Q1), 27,6 до 31,0 µM (Q2), 31,0 до 34,5 µM (Q3) или повече от 34,5 µM (Q4). Тъй като нивата на NAD+ се повишават, пропорциите на тези с анемия намаляват. Например през Q1, където нивата на NAD+ са най-ниски, дялът на жените с анемия е 19,7%, а през Q4, където нивата на NAD+ са най-високи, дялът на жените с анемия е 2,7%.

  По-високите нива на NAD+

  Много жени страдат от анемия по време на детеродна възраст, често поради дефицит на желязо. Желязото е необходим компонент на хемоглобина – протеина, пренасящ кислород в червените кръвни клетки. Без желязо способността на червените кръвни клетки за пренос на кислород е намалена. Янг и колеги установили, че жените с по-високи нива на NAD+ имат по-високи нива на хемоглобин, което предполага подобрения в доставката на кислород. Освен това, по-високите нива на NAD+ се свързват с повече червени кръвни клетки, което също показва подобрен пренос на кислород. Тези открития предполагат, че NAD+ може да отмени недостатъците в използването на кислород, свързани с анемията.

  Здравните параметри на кръвта се повишават с повишаване на нивата на NAD+.

  Здравните параметри на кръвта се повишават с повишаване на нивата на NAD+. Нивата на хемоглобина (Hb), размера на червените кръвни клетки (MCV), количеството хемоглобин на червени кръвни клетки (MCH), съотношението на хемоглобина на червените кръвни клетки към размера на червените кръвни клетки (MCHC), и броят на червените кръвни клетки (RBC) се увеличава заедно с нивата на NAD+. Измерванията на вариациите в размера и ширината на червените кръвни клетки (ширина на разпределение на червените кръвни клетки (RDW)), използвани за диагностициране на анемия, намаляват с повишаване на нивата на NAD+.

  Може ли повишаването на NAD+ да лекува анемия?

  Предишни проучвания при мишки показват, че ниските нива на желязо – какъвто е случаят с желязо-дефицитната анемия, която засяга около 50% от жените по света – могат да повлияят на синтеза на NAD+, което води до ниски нива на циркулиращия NAD+ в кръвния поток. Освен това, друго проучване, проведено при пилета, показва, че добавянето на NAD+ предпазва пилетата от хематологична недостатъчност, включително проблеми със съсирването и други кръвни заболявания. Освен това, проучвания, проведени при мишки със сърповидно-клетъчна болест, причина за анемия, при която деформираният хемоглобин води до намален кислород и сърповидни червени кръвни клетки, показват, че лечението с предшественици на NAD подобрява анемията и намалява клетъчния стрес, което показва за възможна роля на Добавката NAD+ при лечение на анемия.

  Близо 20% от хората над 85-годишна възраст страдат от анемия. Ако не се лекува, може да доведе до множество усложнения. Включително силна умора, сърдечна недостатъчност, тежка слабост и слаб имунитет, което допълнително усложнява процеса на стареене. Добавките с желязо обикновено се използват за лечение на желязодефицитна анемия – въпреки, че понякога добавките с желязо не са достатъчни. Други лечения за анемия варират от допълнителен кислород до повишен прием на течности и кръвопреливания.

  Взаимодействието между анемията и NAD+

  Това проучване помага частично да преодолеем нашето разбиране по отношение на възможна връзка между анемията и нивата на NAD+. Той обаче се фокусира само върху избрана група жени в градски район в Китай. Необходими са допълнителни изследвания в други страни, за да се разбере напълно взаимодействието между анемията и NAD+. В допълнение, клинично проучване, при което нивата на NAD+ на индивидите се повишават и се измерва ефектът им върху анемията, би било важна част от пъзела за по-нататъшното разбиране на мястото за добавяне на NAD+ при лечението на анемия. Предвид данните, изглежда, че повишаването на нивата на NAD+ може да е от полза за тези, които са с анемия.

  Източник:

  Янг, Ф., Джан, X., Ху, Ф. и др. Връзка между нивата на NAD+ и повишени нива на анемия сред жените в проучване в общността. Вестник за клетъчна и молекулярна медицина. 6 април 2022 г. https://doi.org/10.1111/jcmm.17281

  ТОП 5 ПРИЧИНИ ЗАЩО Е НУЖЕН NAD+
  Ние в NADBG сме убедени в силата на NAD+, тази естествена... Вижте повече
  Menopause-Biological-Age-and-NAD
  Менопаузата, Биологичната Възраст и NAD+
  Сигурно сте чули, че преминавайки през менопаузата... Вижте повече
  statia-nad-reproductive-medicine
  Връзката между NAD+ и репродуктивното здраве на жените
  Проучване разкрива връзката между молекулата NAD+ и... Вижте повече
  Съвети за добър и пълноценен сън
  Съвети за добър и пълноценен сън
  Съвети за добър и пълноценен сън Лягайте и се... Вижте повече
  Подмладяване на кожата
  Подмладяване на кожата
  Младостта носи естествената красота на кожата Ако... Вижте повече
  Лечение на зависимости
  Лечение на зависимости
  Лечение на зависимости Зависимостта е мозъчно... Вижте повече
  дефицит на желязо
  Какви витамини да изберем при дефицит на желязо в организма
  Недостигът на желязо е един от най-честите дефицити... Вижте повече
  Детоксикация след прием на алкохол
  Детоксикация след прием на алкохол
  Продължителната употреба на алкохол неизменно води... Вижте повече
  Дейвид Синклер
  Кой е Дейвид Синклер?
  Дейвид Синклер е професор в катедрата по генетика и... Вижте повече
  транс-ресвератрол
  Транс-ресвератрол. Източник – японска фалопия. Ползи и безопасност
  Японската фалопия (транс-ресвератрол) съдържа повече... Вижте повече
  грижа за кожата с НАД+
  Иновативна грижа за кожата с НАД+
  Възможно ли е с НАД+ да предпазим кожата от... Вижте повече
  Ресвератрол - изследвания и проучвания
  Ресвератрол – изследвания и проучвания
  Ресвератрол е природен антиоксидант, който може да... Вижте повече
  Какви са ползите и свойсвата на Куркумин?
  Какви са свойствата и ползите от Куркумин?
  Куркумата (Curcuma longa) е една от най-здравословните... Вижте повече
  Може ли NAD+ да подобри ферлитета
  Може ли NAD+ да подобри репродуктивните функции
  Качеството на женските яйцеклетки зависи от... Вижте повече
  терапията с NAD+
  6 ефекта от терапията с NAD+
  Терапията с NAD+ или никотинамид аденин динуклеотид е... Вижте повече
  постковид синдром
  NAD+ терапията облекчава симптомите на дългия постковид синдром
  Неотдавна Кендъл Дженър сподели в един от епизодите... Вижте повече
  лаймска болест
  Може ли NAD+ да помогне при лечение на лаймска болест?
  Какво е лаймска болест Лаймска болест е бактериална... Вижте повече
  Може ли хроничният стрес да ускори стареенето?
  Може ли хроничният стрес да ускори стареенето?
  Според данни от актуално клинично проучване... Вижте повече
  Терапиите с NAD+ са нов холистичен метод за преодоляване на зависимости
  Терапиите с NAD+ са нов холистичен метод за преодоляване на зависимости
  NAD+детоксикира тялото и повишава имунитета, подпомага... Вижте повече
  Всичко, което е важно да знаем за витамин B6
  Всичко, което е важно да знаем за витамин B6
  Витамин B6 е открит през 1926 г Как точно се е случило... Вижте повече
  Как действа NAD?
  Как действа NAD?
  Oще за това какво казва науката за това как действа... Вижте повече
  Предполагаеми, недоказани ползаи на NAD+
  Предполагаеми, недоказани ползи на NAD+
  енергията в човека се увеличава подобряване на... Вижте повече
  Какво знаем за ролята на NAD в организма
  Какво знаем за ролята на NAD в организма
  Може да се каже, че когато приемаме NAD+ ние осигуряваме... Вижте повече
  Ролята на NAD
  Ролята на NAD
  Според учените ролята на NAD се потвърждава и от факта,... Вижте повече
  Повече информация за NAD+
  NAD+
  Отдавна известно вещество NAD+ NAD+ се оказа способно... Вижте повече
  Процесът на възстановяване на мускулите
  NAD+ Възстановява основния часовник за възстановяване на мускулите
  Учените от Северозападния университет откриват, че... Вижте повече