nad.bg

Проучване показва, че лъвската грива възстановява физическата ефективност при възрастни мишки

Италиански изследователи откриват, че третирането на възрастни мишки с екстракт от лъвска грива (H. Erinaceus primordium) повишава физическото представяне и подобрява невронния оксидативен стрес. Ключови думи:
  • Застаряващите мишки, на които са дали гъби Лъвска грива (He2), показали значително по-добра физическа работоспособност.
  • В мозъците на възрастни мишки He2 намалява оксидативния стрес – клетъчно увреждане, причинено от прекомерни реактивни кислородни видове.
Наблюдаваните констатации вероятно се дължат на ерготионеин (ERGO), мощен антиоксидант, открит в He2 във високи концентрации. Оксидативният стрес отваря вратата към безброй биологични усложнения, включително увреждане на протеини и ДНК. Докато нашите клетки използват антиоксидантна защита, способна да неутрализира съединенията, предизвикващи оксидативен стрес, времето отвръща на удара, накланя везните и води до това, че оксидантите превъзхождат антиоксидантите в стареещия мозък. Тъй като оксидативното увреждане се натрупва с възрастта, ние ставаме по-податливи на когнитивен и физически спад. За да възстановят тези свързани с възрастта увреждания, учените са се обърнали към медицински гъби, съдържащи високи концентрации на ERGO, съединение, свързано с дълголетието, за което е доказано, че засилва имунната система. Гъба лъвска грива В статия, публикувана в списанието Nutrients, Роси и колеги от университета в Павия в Италия изследват ефектите на гъбите Lion’s mane (He2), които са с високо съдържание на ERGO, върху локомоторната функция и оксидативния стрес в мозъците на стареещи мишки. Италианските изследователи показват, че добавянето на мишки с He2 (~1,3 mg/g) в продължение на осем месеца подобрява физическата им функция и намалява слабостта им. Нещо повече, изследователите установиха, че нивата на съединенията, предизвикващи оксидативен стрес азотен оксид синтаза 2 (NOS2) и циклооксигеназа 2 (COX2), са значително по-ниски в мозъците на мишки, третирани с He2. Взети заедно, откритията показват, че медицинските гъби с високи концентрации на ERGO могат потенциално да допринесат за здравословното стареене чрез смекчаване на оксидативния стрес и възстановяване на физическата функция. Схематичен преглед на резултатите от проучването Схематичен преглед на резултатите от проучването.

He2 повишава физическото представяне (Лъвска грива)

Роси и колеги провели спонтанни поведенчески тестове, за да оценят ефектите на He2 върху физическата работоспособност при стареещи мишки. Изследователите поставили 11-месечни мишки на празна арена (63 x 42 см) и наблюдавали как се движат – придвижването им, включващо скорост на измерване, време за почивка и общо изминато разстояние. Тези оценки били повтарени, когато мишките са на възраст 14, 20 и 23 месеца. Мишките започват да получават He2 чрез питейна вода на 15-месечна възраст, което означава 51 човешки години. Резултатите показват, че третираните мишки показват значително намалено време за почивка и увеличено общо изминато разстояние, което показва подобрена локомоторна производителност. Въпреки че третираните мишки имат по-високи средни и максимални скорости от контролните мишки, разликите не са статистически значими. След това изследователите събрали резултатите от четирите локомоторни параметъра, за да изчислят индекса на слабост (FI), представляващ влошаване на локомоторната функция. FI резултат от 1,0 е отчетен като  праг за категоризиране на мишките като крехки. Анализът показал, че третираните мишки никога не са надхвърлили прага за слабост, докато нелекуваните мишки са имали FI резултат от 1,5, което предполага, че He2 повишава физическата работоспособност при стареещи мишки чрез намаляване на слабостта. He2 повишава локомоторната производителност и подобрява слабостта. He2 повишава локомоторната производителност и подобрява слабостта. Стълбовидните графики (вляво) показват промените в средната скорост, максималната скорост, времето за почивка и общото изминато разстояние при третирани (зелено) и нетретирани (червено) мишки в четири различни времеви точки (11, 14, 20 и 23 месеца) . Линейната графика (вдясно) показва резултата на индекса на слабост в двете групи по време на експерименталния период.

He2 намалява оксидативния стрес

За да открият дали He2 облекчава оксидативния стрес в стареещия мозък, Роси и колеги разгледали нивата на протеини COX2 и NOS2 в различни области на мозъка, свързани с движението, за които е известно, че са засегнати от възрастта. Количественият анализ разкрил, че COX2 и NOS2 са значително по-ниски при третираните мишки в сравнение с контролните мишки, което предполага, че He2 не е ограничавал оксидативния стрес в стареещия мозък. Тези открития потвърждават предишни проучвания, които потвърждават способността на ERGO да потушава оксидативния стрес и да намалява вредните азотни видове. По-специално, като се има предвид, че инхибирането на COX2 е докладвано преди това, че предизвиква невропротективни ефекти, констатациите демонстрират ноотропните свойства на He2 (стимулиращи мозъка) и подчертават потенциалната роля на He2 в борбата с неврологичните заболявания. He2 ограничава оксидативния стрес в мозъка. Графиките показват нивата на COX2 (отгоре) и NOS2 (отдолу) He2 ограничава оксидативния стрес в мозъка. Графиките показват нивата на COX2 (отгоре) и NOS2 (отдолу) при третирани (зелено) и нетретирани (червено) мишки.

Всеки ли трябва да консумира медицински гъби?

Освен че са вкусни и питателни, гъбите Лъвска грива са лесно достъпни продукти. Те веднага могат да бъдат включени в ежедневната ни диета. Доказано е, че тези мощни ноотропи с високи концентрации на ERGO модулират възпалението. Те подобряват паметта за разпознаване и стимулират неврогенезата – производството на нови неврони. И така, при нарастващо застаряващо население, при което мнозинството от хората изпитват някакъв вид когнитивен или двигателен спад до 60-годишна възраст. Може да си струва да включите медицински гъби за подобряване на цялостното здраве.

Източник:

Рода, Елиза и др. „Търсейки храна за дълголетие, ние попадаме на Hericium Erinaceus Primordium, богат на ерготионеин. „Витаминът за дълголетие“ подобрява локомоторните характеристики по време на стареене.“ Хранителни вещества, том. 14, бр. 6, март 2022 г., стр. 1177. Crossref, https://doi.org/10.3390/nu14061177.
Може ли NAD+ да подобри ферлитета
Може ли NAD+ да подобри репродуктивните функции
Качеството на женските яйцеклетки зависи от... Вижте повече
терапията с NAD+
6 ефекта от терапията с NAD+
Терапията с NAD+ или никотинамид аденин динуклеотид е... Вижте повече
Всичко, което е важно да знаем за витамин B6
Всичко, което е важно да знаем за витамин B6
Витамин B6 е открит през 1926 г Как точно се е случило... Вижте повече
Как действа NAD?
Как действа NAD?
Oще за това какво казва науката за това как действа... Вижте повече
Предполагаеми, недоказани ползаи на NAD+
Предполагаеми, недоказани ползи на NAD+
енергията в човека се увеличава подобряване на... Вижте повече
Какво знаем за ролята на NAD в организма
Какво знаем за ролята на NAD в организма
Може да се каже, че когато приемаме NAD+ ние осигуряваме... Вижте повече
Ролята на NAD
Ролята на NAD
Според учените ролята на NAD се потвърждава и от факта,... Вижте повече
Повече информация за NAD+
NAD+
Отдавна известно вещество NAD+ NAD+ се оказа способно... Вижте повече
Процесът на възстановяване на мускулите
NAD+ Възстановява основния часовник за възстановяване на мускулите
Учените от Северозападния университет откриват, че... Вижте повече