nad.bg

Проучване показва, че предшественикът на NAD+ предотвратява предизвиканото от диета наддаването на тегло при женски мишки

наддаването на тегло

Учените откриват, че никотинамид рибозид (NR) предотвратява наддаването на тегло, натрупването на мазнини, повишения холестерол и възпалението при по-възрастни женски мишки.

Ключови точки:

  • Добавянето на NR намалява наддаването на тегло, натрупването на мастна маса и повишаването на холестерола, свързано със затлъстяването и стареенето.
  • Допълването с NR намалява възпалението, отличителен белег на стареенето, в мастната тъкан.
  • Лечението с NR също повишава метаболизма и повишава нивата на физическа активност.

Наддаването на тегло

Никотинамид рибозид (NR) е молекула, способна да повиши намаляващите нива на никотинамид аденин динуклеотид (NAD+), свързани със стареенето. Многобройни проучвания показват, че повишаването на нивата на NAD+ с предшественик като NR може да забави процеса на стареене и да предотврати заболявания, свързани с възрастта. Сега ново проучване разглежда как добавянето на NR влияе върху предизвиканото от диета наддаване на тегло при застаряващи мишки.

Проучване, съвместно между Университета на Кънектикът и Националния университет Чангуон в Корея, публикувано в The Journal of Nutritional Biochemistry, изследва ефекта на NR върху женски мишки, хранени с диета с високо съдържание на мазнини. Ким и колеги открили, че при млади мишки NR помага за повишаване на нивата на NAD+ в черния дроб. При стари мишки NR намалява телесното тегло, мастната маса и активирането на възпалителни гени. Освен това стари мишки, хранени с NR, показват повишени нива на метаболизъм и повишени нива на активност, което може да е отговорно за предотвратяването на затлъстяването.

„По този начин нашите резултати показват, че добавянето на NR упражнява ефект срещу затлъстяването и предотвратява развитието на възпаление в (мастната тъкан) на стари, но не и на млади женски мишки със затлъстяване, предизвикано от диета“, пишат изследователите.

NR предотвратява наддаването на тегло и високия холестерол

Млади мишки (8 седмици – приблизително 20 години в човешки години) и по-възрастни мишки (16 седмици – приблизително 26 години в човешки години) били хранени с диета с високо съдържание на мазнини със или без добавяне на NR (400 mg/kg/ден) в продължение на 20 седмици. Ким и колеги открили, че добавянето на NR повишава нивата на NAD+ в черния дроб, което вероятно допринася за ползите от NR. Междувременно старите мишки, третирани с NR, имат по-малко наддаване на тегло и натрупване на мастна маса в сравнение с мишки, които не са третирани с NR. Освен това, общият холестерол е бил намален чрез добавяне на NR.

NR предотвратява наддаването на тегло и натрупването на мазнини

NR предотвратява наддаването на тегло и натрупването на мазнини. A) С напредването на възрастта мишките, хранени с диета с високо съдържание на мазнини и NR (NR), са натрупали по-малко телесно тегло (BW) от нетретираните мишки (HF). B) NR също води до намалено натрупване на мастна маса с възрастта.

Ким и колеги също открили, че добавянето на NR води до по-малък размер на мастните клетки и намаляване на възпалението на мастните клетки. Освен това, старите женски мишки, допълнени с NR, са имали по-високи метаболитни нива – количеството енергия, изразходвано за определен период от време, по-висок разход на енергия, повишена физическа активност (измерена чрез амбулаторно движение) и засилено доброволно упражнение (указано чрез преброяване на бягане по колелото) производителност.

Добавката NR повишава метаболизма и нивата на физическа активност.

Добавката NR повишава метаболизма и нивата на физическа активност. B) Метаболитна скорост, измерена чрез използване на кислород (ср. VO2), повишена с добавка на NR. E) Енергиен разход и G) доброволно упражнение, представено от среден брой колела, също увеличено с добавяне на NR.

Добавка NR за затлъстяване при жени

Изследователите предполагат, че повишеният метаболизъм и физическата активност, наблюдавани при добавяне на NR при по-възрастни женски мишки, може да допринесат за превенцията на затлъстяването. Остава да видим дали това се отнася за хората. Малко проучване, направено върху хора със затлъстяване. То показа, че добавката NR може да повлияе незначително на състава на тялото и скоростта на метаболизма на съня, въпреки че е разгледано само при 13 индивида. Други предшественици на NAD+ като никотинамид аденин динуклеотид (NMN) също могат да имат ефекти срещу затлъстяването.

Добавките NR се намират лесно при повечето търговци на дребно на витамини и добавки. Могат да осигурят ползи за жени със затлъстяване, включително загуба на тегло поради повишени метаболитни нива. Същите ползи може да не се наблюдават при мъже, които избират да приемат добавки с NR, поне въз основа на това изследване. Необходими са по-мащабни проучвания при хора. Преди да можем да направим напълно формирани становища по отношение на ефектите срещу затлъстяването на добавките NR.

Източник:

Ким, M-B, Pham T.X., vanLuling, M., Kostour, V., Kang, H., Corvino, O. Jang, H., Odell, W., Bae, M., Park, Y-K, Лий, J-Y. (2022). Добавянето на никотинамид рибозид упражнява ефект против затлъстяване. Също и предотвратява възпаление и фиброза в бялата мастна тъкан на женски мишки със затлъстяване. Което бива предизвикано от диета. The Journal of Nutritional Biochemistry https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2022.109058.

Може ли NAD+ да подобри ферлитета
Може ли NAD+ да подобри репродуктивните функции
Качеството на женските яйцеклетки зависи от... Вижте повече
терапията с NAD+
6 ефекта от терапията с NAD+
Терапията с NAD+ или никотинамид аденин динуклеотид е... Вижте повече
Всичко, което е важно да знаем за витамин B6
Всичко, което е важно да знаем за витамин B6
Витамин B6 е открит през 1926 г Как точно се е случило... Вижте повече
Как действа NAD?
Как действа NAD?
Oще за това какво казва науката за това как действа... Вижте повече
Предполагаеми, недоказани ползаи на NAD+
Предполагаеми, недоказани ползи на NAD+
енергията в човека се увеличава подобряване на... Вижте повече
Какво знаем за ролята на NAD в организма
Какво знаем за ролята на NAD в организма
Може да се каже, че когато приемаме NAD+ ние осигуряваме... Вижте повече
Ролята на NAD
Ролята на NAD
Според учените ролята на NAD се потвърждава и от факта,... Вижте повече
Повече информация за NAD+
NAD+
Отдавна известно вещество NAD+ NAD+ се оказа способно... Вижте повече
Процесът на възстановяване на мускулите
NAD+ Възстановява основния часовник за възстановяване на мускулите
Учените от Северозападния университет откриват, че... Вижте повече