nad.bg
Запазете час

  Проучване установява, че берберинът предпазва от стареене на сърцето чрез регулиране на протеина против стареене

  Изследователите потвърждават кардиопротективните ефекти на берберина и показват, че той действа чрез анти-стареещия протеин клото. Ключови точки:
  • Берберинът забавя признаците на стареене в сърдечните клетки, включително намаляване на клетъчното стареене – критично състояние, при което клетките вече не могат да се делят и размножават (пролиферират).
  • Много полезни ефекти на берберин изискват клото протеин против стареене, свързан с удължаване на живота и смекчаване на заболявания, свързани с възрастта.

  Старите плъхове, третирани с берберин, проявяват по-малко сърдечна фиброза

  Ключов отличителен белег на стареенето на сърцето, характеризиращ се с натрупване на белези. Хората се поддават на сърдечно-съдови заболявания повече от всяко друго заболяване, свързано с възрастта в света, което ги поставя под основен фокус в областта на стареенето.Изследванията показват, че клетъчното стареене е ключов двигател на сърдечното стареене и има силни връзки с оксидативния стрес и дисфункционалните митохондрии – силовите центрове на нашите клетки. Отначало учените са използвали съединения, известни като сенолитици, за селективно насочване и елиминиране на стареещи клетки с цел възстановяване на функцията на органите, а скорошни доказателства сочат, че древният сенолитик (берберин), използван в традиционната китайска медицина, има потенциал за подобряване на стареенето на сърцето, предизвикано от стареенето. Публикувано в списание Biomedicine & Pharmacotherapy, Уанг и колеги демонстрират защитните ефекти на берберин върху стареенето на сърцето при стари плъхове и сърдечни клетки. Освен че берберинът ограничава сърдечната фиброза при стари плъхове, те откриват, че третирането на стареещи сърдечни клетки с берберин значително намалява натоварването на стареещите клетки, понижава оксидативния стрес и засилва митохондриалната функция. Въпреки това, генетичното премахване на анти-стареещия протеин klotho от тези сърдечни клетки блокира благоприятните ефекти от лечението с берберин, което показва, че берберинът функционира чрез регулиране на протеина клото. Берберинът елиминира стареещите клетки

  Берберинът елиминира стареещите клетки и подобрява сърдечните състояния

  С напредване на възрастта нашите клетки се износват и започват да стареят, което в крайна сметка предизвиква клетъчно стареене в жизненоважни области, свързани с дълголетието, включително на нашите митохондрии. Когато генераторите ни на енергия работят непълноценно,когато липсва производство на АТФ – енергийната валута на нашата клетка – и те освобождават съединения, които докарват оксидативния стрес, което допълнително способства образуването на нови стареещи клетки. Имайки това предвид, Уанг и колегите му искали да видят дали третирането на стареещи сърдечни клетки с берберин може да смекчи натрупването на стареещи клетки и да предпази от сърдечни заболявания. Изследователите установяват, че третирането на стареещи сърдечни клетки с берберин успешно намалява количеството на стареещите клетки, както и намалява оксидативния стрес. Освен това, третираните с берберин клетки показват по-високи нива на АТФ, отколкото нетретираните клетки, което показва, че берберинът възстановява митохондриалната функция. Взети заедно, констатациите демонстрират сенолитичната активност на берберина и способността му да подобрява сърдечните състояния.

  След потвърждението на кардиопротективните ефекти на берберин

  Уанг и колегите му провели същите експерименти с клото, добре известен протеин против стареене, който също поддържа здравето на сърцето. Интересното е, че лечението с клото дава много сходни резултати с това, което се наблюдава при третираните с берберин клетки. Именно това което показва потенциално припокриване между ключови метаболитни пътища, които са от съществено значение за здравето на сърцето. Това накара изследователите да се чудят дали берберинът се нуждае от клото, за да упражни своите кардиопротективни ефекти. След като Wang и колегите му генетично премахнали клото от стареещите сърдечни клетки. Те открили, че лечението с берберин не е успяло да елиминира стареещите клетки. Не се наблюдават значителни промени в оксидативния стрес или производството на АТФ между третираните и нетретираните клетки. Като се има предвид, че премахването на клото блокира кардиопротективните ефекти на берберин, тези открития предполагат, че берберинът функционира чрез регулация на клото. Берберинът ограничава натоварването на стареещите клетки (вляво) Берберинът ограничава натоварването на стареещите клетки (вляво), намалява оксидативния стрес (в средата) и увеличава производството на АТФ (вдясно). Изследователите са използвали здрави сърдечни клетки (Ctrl), нетретирани стареещи клетки (DOX) и третирани стареещи клетки (D+B) за експерименти.

  Берберинът намалява фиброзата и ограничава сърдечната хипертрофия

  Сърдечната фиброза и хипертрофията – уголемяване на сърцето – са два вредни фактора, които изострят сърдечната дисфункция. Тези аномалии се дължат предимно на стрес от околната среда и генетични мутации. Те са силно свързани с внезапна сърдечна недостатъчност. Това се наблюдава особено при възрастни хора. Като се има предвид това, остава неясно дали тези характеристики в стареещите сърца могат да бъдат обърнати чрез външни интервенции. Уанг и колеги продължили да изследват ефекта на берберин върху сърдечната фиброза и хипертрофия при стари плъхове. Те потвърдили, че лечението с берберин успешно отслабва и двата параметъра. Демонстрирайки потенциала на берберин да обърне признаците на стареене на сърцето при възрастни индивиди. Необходими са обаче клинични изпитвания, за да се подкрепи тази връзка. Берберинът намалява сърдечната хипертрофия Берберинът намалява сърдечната хипертрофия (вляво) и намалява фиброзата (вдясно) при възрастни плъхове. Изследователите са използвали млади (3-месечни) и стари (20-месечни) плъхове за експерименти. Старите плъхове са получили ниска доза от 100 mg/kg берберин (Old + LB) или висока доза от 200 mg/kg берберин (Old + HB).

  Друг сенолитик за защита на стареещото сърце

  Текущите изследвания продължават да подкрепят кардиопротективните ефекти на берберин при плъхове и хора. Въпреки това е едно от първите проучвания, които подчертават потенциален механизъм, чрез който берберинът действа. Тук изследователите потвърждават, че берберинът функционира чрез регулиране на клото и упражнява своите кардиопротективни ефекти. Това е отчасти чрез елиминиране на стареещи клетки. Това, което прави това откритие вълнуващо, е, че то отваря вратата за други сенолитични съединения. Например като ресвератрол, за потенциално лечение на сърдечни проблеми, свързани със стареенето. Освен това, като се има предвид, че стареещите клетки населяват различни органи на тялото. Възможно е берберинът да може да се насочи към множество пътища на стареене едновременно с цел удължаване на дълголетието на тъканите.
  ТОП 5 ПРИЧИНИ ЗАЩО Е НУЖЕН NAD+
  Ние в NADBG сме убедени в силата на NAD+, тази естествена... Вижте повече
  Menopause-Biological-Age-and-NAD
  Менопаузата, Биологичната Възраст и NAD+
  Сигурно сте чули, че преминавайки през менопаузата... Вижте повече
  statia-nad-reproductive-medicine
  Връзката между NAD+ и репродуктивното здраве на жените
  Проучване разкрива връзката между молекулата NAD+ и... Вижте повече
  Съвети за добър и пълноценен сън
  Съвети за добър и пълноценен сън
  Съвети за добър и пълноценен сън Лягайте и се... Вижте повече
  Подмладяване на кожата
  Подмладяване на кожата
  Младостта носи естествената красота на кожата Ако... Вижте повече
  Лечение на зависимости
  Лечение на зависимости
  Лечение на зависимости Зависимостта е мозъчно... Вижте повече
  дефицит на желязо
  Какви витамини да изберем при дефицит на желязо в организма
  Недостигът на желязо е един от най-честите дефицити... Вижте повече
  Детоксикация след прием на алкохол
  Детоксикация след прием на алкохол
  Продължителната употреба на алкохол неизменно води... Вижте повече
  Дейвид Синклер
  Кой е Дейвид Синклер?
  Дейвид Синклер е професор в катедрата по генетика и... Вижте повече
  транс-ресвератрол
  Транс-ресвератрол. Източник – японска фалопия. Ползи и безопасност
  Японската фалопия (транс-ресвератрол) съдържа повече... Вижте повече
  грижа за кожата с НАД+
  Иновативна грижа за кожата с НАД+
  Възможно ли е с НАД+ да предпазим кожата от... Вижте повече
  Ресвератрол - изследвания и проучвания
  Ресвератрол – изследвания и проучвания
  Ресвератрол е природен антиоксидант, който може да... Вижте повече
  Какви са ползите и свойсвата на Куркумин?
  Какви са свойствата и ползите от Куркумин?
  Куркумата (Curcuma longa) е една от най-здравословните... Вижте повече
  Може ли NAD+ да подобри ферлитета
  Може ли NAD+ да подобри репродуктивните функции
  Качеството на женските яйцеклетки зависи от... Вижте повече
  терапията с NAD+
  6 ефекта от терапията с NAD+
  Терапията с NAD+ или никотинамид аденин динуклеотид е... Вижте повече
  постковид синдром
  NAD+ терапията облекчава симптомите на дългия постковид синдром
  Неотдавна Кендъл Дженър сподели в един от епизодите... Вижте повече
  лаймска болест
  Може ли NAD+ да помогне при лечение на лаймска болест?
  Какво е лаймска болест Лаймска болест е бактериална... Вижте повече
  Може ли хроничният стрес да ускори стареенето?
  Може ли хроничният стрес да ускори стареенето?
  Според данни от актуално клинично проучване... Вижте повече
  Терапиите с NAD+ са нов холистичен метод за преодоляване на зависимости
  Терапиите с NAD+ са нов холистичен метод за преодоляване на зависимости
  NAD+детоксикира тялото и повишава имунитета, подпомага... Вижте повече
  Всичко, което е важно да знаем за витамин B6
  Всичко, което е важно да знаем за витамин B6
  Витамин B6 е открит през 1926 г Как точно се е случило... Вижте повече
  Как действа NAD?
  Как действа NAD?
  Oще за това какво казва науката за това как действа... Вижте повече
  Предполагаеми, недоказани ползаи на NAD+
  Предполагаеми, недоказани ползи на NAD+
  енергията в човека се увеличава подобряване на... Вижте повече
  Какво знаем за ролята на NAD в организма
  Какво знаем за ролята на NAD в организма
  Може да се каже, че когато приемаме NAD+ ние осигуряваме... Вижте повече
  Ролята на NAD
  Ролята на NAD
  Според учените ролята на NAD се потвърждава и от факта,... Вижте повече
  Повече информация за NAD+
  NAD+
  Отдавна известно вещество NAD+ NAD+ се оказа способно... Вижте повече
  Процесът на възстановяване на мускулите
  NAD+ Възстановява основния часовник за възстановяване на мускулите
  Учените от Северозападния университет откриват, че... Вижте повече