nad.bg
Запазете час

  Редовната употреба на женшен е свързана с намалена смъртност сред китайските жени

  Проучване на над 56 000 жени в Китай показва, че редовната употреба на женшен може да намали общата смъртност и смъртността в резултат на сърдечно-съдови заболявания. Когато се консумира за продължителен период – повече от три години – женшенът се свързва с намалена обща смъртност, смърт поради сърдечно-съдови заболявания и смърт поради други заболявания.

  Женшенът отдавна се рекламира като здравословна хранителна добавка

  Той е традиционно приемана като панацея за болести. Твърденията за способността му да подобрява цялостното здраве, да укрепва имунната система и да лекува състояния от диабет до еректилна дисфункция обаче не са добре проучени. И все пак, нови доказателства загатват за истинността на тези твърдения. В скорошно проучване, основано на сътрудничеството между университета Вандербилт в Нешвил и Шанхайския онкологичен институт, публикувано в Journal of Epidemiology, Pradhan и колеги са открили връзка между консумацията на женшен и смъртността (или процента на смърт) при китайски жени на възраст 40 години до 70. Разглеждането на над 56 000 жени в продължение на около 15 години разкри, че редовната употреба на женшен – за възприемани ползи за здравето – е свързана с намалени нива на смъртност от всякаква причина и намален риск от смърт поради сърдечно-съдови заболявания и други заболявания. Тези ползи се увеличават с по-продължителна употреба на женшен. Въпреки това, рискът от смъртност не намалява, ако женшенът се приема за лечение на съществуващи заболявания. „Резултатите ни показват, че редовната консумация на женшен може да донесе някои ползи за здравето при намаляване на смъртността“, пишат авторите. редовната консумация на женшен може да донесе някои ползи за здравето

  Женшенът намалява смъртността сред китайските жени

  От участниците в проучването 25,4% са били редовни употребяващи женшен – консумирали са женшен поне пет пъти годишно през последните три години – и са били средно по-възрастни, по-образовани, с по-високи доходи и по-редовно са упражнявали спорт в сравнение с другите участници. Въпреки това, редовните потребители на женшен също имат по-висока честота на хипертония и диабет. След коригиране на други променливи, Прадхан и колеги са установили, че употребата на женшен е свързана с намален риск от всички причини за смърт сред участниците. Тази връзка е очевидна за тези, които са използвали женшен за подобряване на цялостното си общо здраве, но не е толкова очевидна за тези, които са използвали женшен за определени заболявания. Женшенът намалява смъртността сред потребителите за общо здраве Женшенът намалява смъртността сред потребителите за общо здраве. Употребата на женшен сред тези, които го използват за общи ползи за здравето (в центъра), води до намален коефициент на риск (HR) – измерване на ефекта от интервенцията върху резултата – показателно за намален риск от смърт в сравнение с тези, които никога не са използвали женшен . Участниците, които са използвали женшен за специфични заболявания (вдясно), не са имали полза, което се вижда от повишени коефициенти на риск. Продължителността на употреба на женшен изглежда по-критична от количеството консумиран женшен. По отношение на продължителността на употреба, увеличенията на продължителността са свързани с по-нисък риск от смърт по всякаква причина, смърт поради сърдечно-съдови заболявания и смърт поради други причини. По отношение на количеството, малко количество американски или бял женшен (по-малко от 375 грама на година) е достатъчно, за да намали риска от смъртност. За сравнение, по-високи количества (над 375 грама на година) консумация на женшен не са свързани с допълнителни ползи.

  Женшен: Доброто и лошото

  Въпреки 2000 години употреба в азиатските страни, ползите от женшена са слабо документирани в научната литература. Един от компонентите на женшена – гинзенозидите – е показал, че има противовъзпалителни и антидиабетни свойства при животински видове. Други проучвания върху животни показват, че женшенът помага за удължаване на живота, предотвратява наддаването на тегло и има невропротективен ефект. Женшенът също така подобрява функцията на кръвоносните съдове. Подобрява липидните профили и намалява риска от атеросклероза чрез намаляване на нивата на холестерола. Свободните мастни киселини и триглицеридите в животински модели. Това проучване, което ретроспективно разглежда жени, които са приемали редовно женшен, показва, че той има положителен ефект върху смъртността, особено риска от смъртност поради сърдечно-съдови заболявания, поне сред жените в Китай.

  Друго по-малко проучване в корейска кохорта

  То е показало, че употребата на женшен сред мъжете води до намалена смъртност от всякаква причина. А жените, които употребяват редовно женшен, показват намален риск от смърт поради рак. Това не се наблюдава в това по-обширно проучване. Докато женшенът се свързва с удължена продължителност на живота и по-ниско разпространение на болестта. Има и потенциални недостатъци при приемането на женшен, включително различни странични ефекти и лекарствени взаимодействия. Съобщава се, че причинява нервност и безсъние, а дългосрочната употреба е свързана с главоболие, световъртеж и стомашно-чревни проблеми. Жените също могат да изпитат менструални промени при продължителна употреба. Освен това светът на билковите добавки не е добре регулиран и може да има опасения относно токсичността от замърсени източници. Като цяло изглежда, че женшенът има научно основание в подкрепа на ползите му. Но са необходими повече изследвания, особено в други страни, за да се види дали има подобни ефекти. Дори когато диетите се променят. Въпреки това, ретроспективни проучвания като това. Може да се окажат предизвикателство в западните страни, както и в САЩ, където употребата на женшен може да не е толкова често срещана. Също така изглежда, че женшенът не лекува съществуващи заболявания. Въпреки, че основните причини за терапевтичните ефекти на женшена все още предстоят да бъдат проучени. Възможно е противовъзпалителните му свойства да помогнат за предотвратяване на усложнения, свързани с възрастта.

  Източник:

  Праноти Прадхан, Уанцин Уен, Хуей Цай, Ю-Танг Гао, Гонг Янг, Сяо-оу Шу, Уей Джън. Асоциация на консумацията на женшен със смъртността по всякаква и специфична причина. Shanghai Women’s Health Study, Journal of Epidemiology, Article ID JE20210393, Advance online publication 09 април 2022 г., https://doi.org/10.2188/jea.JE20210393
  ТОП 5 ПРИЧИНИ ЗАЩО Е НУЖЕН NAD+
  Ние в NADBG сме убедени в силата на NAD+, тази естествена... Вижте повече
  Menopause-Biological-Age-and-NAD
  Менопаузата, Биологичната Възраст и NAD+
  Сигурно сте чули, че преминавайки през менопаузата... Вижте повече
  statia-nad-reproductive-medicine
  Връзката между NAD+ и репродуктивното здраве на жените
  Проучване разкрива връзката между молекулата NAD+ и... Вижте повече
  Съвети за добър и пълноценен сън
  Съвети за добър и пълноценен сън
  Съвети за добър и пълноценен сън Лягайте и се... Вижте повече
  Подмладяване на кожата
  Подмладяване на кожата
  Младостта носи естествената красота на кожата Ако... Вижте повече
  Лечение на зависимости
  Лечение на зависимости
  Лечение на зависимости Зависимостта е мозъчно... Вижте повече
  дефицит на желязо
  Какви витамини да изберем при дефицит на желязо в организма
  Недостигът на желязо е един от най-честите дефицити... Вижте повече
  Детоксикация след прием на алкохол
  Детоксикация след прием на алкохол
  Продължителната употреба на алкохол неизменно води... Вижте повече
  Дейвид Синклер
  Кой е Дейвид Синклер?
  Дейвид Синклер е професор в катедрата по генетика и... Вижте повече
  транс-ресвератрол
  Транс-ресвератрол. Източник – японска фалопия. Ползи и безопасност
  Японската фалопия (транс-ресвератрол) съдържа повече... Вижте повече
  грижа за кожата с НАД+
  Иновативна грижа за кожата с НАД+
  Възможно ли е с НАД+ да предпазим кожата от... Вижте повече
  Ресвератрол - изследвания и проучвания
  Ресвератрол – изследвания и проучвания
  Ресвератрол е природен антиоксидант, който може да... Вижте повече
  Какви са ползите и свойсвата на Куркумин?
  Какви са свойствата и ползите от Куркумин?
  Куркумата (Curcuma longa) е една от най-здравословните... Вижте повече
  Може ли NAD+ да подобри ферлитета
  Може ли NAD+ да подобри репродуктивните функции
  Качеството на женските яйцеклетки зависи от... Вижте повече
  терапията с NAD+
  6 ефекта от терапията с NAD+
  Терапията с NAD+ или никотинамид аденин динуклеотид е... Вижте повече
  постковид синдром
  NAD+ терапията облекчава симптомите на дългия постковид синдром
  Неотдавна Кендъл Дженър сподели в един от епизодите... Вижте повече
  лаймска болест
  Може ли NAD+ да помогне при лечение на лаймска болест?
  Какво е лаймска болест Лаймска болест е бактериална... Вижте повече
  Може ли хроничният стрес да ускори стареенето?
  Може ли хроничният стрес да ускори стареенето?
  Според данни от актуално клинично проучване... Вижте повече
  Терапиите с NAD+ са нов холистичен метод за преодоляване на зависимости
  Терапиите с NAD+ са нов холистичен метод за преодоляване на зависимости
  NAD+детоксикира тялото и повишава имунитета, подпомага... Вижте повече
  Всичко, което е важно да знаем за витамин B6
  Всичко, което е важно да знаем за витамин B6
  Витамин B6 е открит през 1926 г Как точно се е случило... Вижте повече
  Как действа NAD?
  Как действа NAD?
  Oще за това какво казва науката за това как действа... Вижте повече
  Предполагаеми, недоказани ползаи на NAD+
  Предполагаеми, недоказани ползи на NAD+
  енергията в човека се увеличава подобряване на... Вижте повече
  Какво знаем за ролята на NAD в организма
  Какво знаем за ролята на NAD в организма
  Може да се каже, че когато приемаме NAD+ ние осигуряваме... Вижте повече
  Ролята на NAD
  Ролята на NAD
  Според учените ролята на NAD се потвърждава и от факта,... Вижте повече
  Повече информация за NAD+
  NAD+
  Отдавна известно вещество NAD+ NAD+ се оказа способно... Вижте повече
  Процесът на възстановяване на мускулите
  NAD+ Възстановява основния часовник за възстановяване на мускулите
  Учените от Северозападния университет откриват, че... Вижте повече