nad.bg

Ресвератрол – изследвания и проучвания

Ресвератрол - изследвания и проучвания

Ресвератрол е природен антиоксидант, който може да бъде открит в горските плодове, в червеното грозде, в ядките и други растителни източници. Широко използван е в азиатската медицина, наричан „източник на вечната младост“.

Начин на действие на ресвератрол

Налице са множество резултати от проведени изследвания, които показват благоприятното въздействие на ресвератрола върху тревожността, когнитивната функция.

Ресвератролът притежава защитни функции срещу невродегенеративни заболявания и е в състояние да забави скоростта на прогресиране на когнитивни увреждания. 

Предполага се, че ресвератролът може да има защитни ефекти при болестта на Паркинсон, болестта на Хънтингтън, множествената склероза, болестта на Алцхаймер и още други невродегенеративни заболявания. 

Има сведение за това, че ресвератролът е в състояние да предотврати и обърне окислителното увреждане на протеините и липидите в много мозъчни региони в животински модел на мания. 

Ресвератролът има благоприятното въздействие върху болестта на Алцхаймер , което се изразява в намаляване на възпалението в тялото и мозъка, церебрална артериална вазодилатация и директни неврозащитни ефекти върху мозъчните участъци в медиалната кора и хипоталамуса. 

Какво сочат резултатите от клинични проучвания върху когнитивните ефекти

клинични проучвания върху когнитивните ефекти

При здрави хора, преминали краткосрочно лечение с ресвератрол /250 до 500 мг/, е било установено повишено дозово увеличение на церебралния кръвен поток. Но не са имали подобрения в когнитивната функция. 

След 4-седмично клинично проучване на здрави възрастни, лекувани с ресвератрол 500 мг, се съобщава за намаляване на умората в значителна степен, но няма промени в когнитивните показатели. 

След 26-седмично клинично проучване на здрави, възрастни с наднормено тегло, лекувани с комбиниранация на ресвератрол и кверцетин, се отчита подобрение на паметта. 

Установено било, че имат засилена функционална свързаност в хипокампуса, както  и по-висок метаболизъм на церебралната глюкоза. 

Ресвератролът може да има когнитивно-засилващи ефекти при здрави възрастни хора. 

При систематичен преглед на 23 рандомизирани контролирани проучвания са открити подобрения на когнитивните функции – от малки до средни при по-възрастни мъже и жени, след менопауза. Всички те са приемали ресвератрол от 150 до 200 мг на ден в период от 14 седмици поне. Подобрената когнитивна функция се свързва с подобрения мозъчен кръвоток.

Относно ролята на ресвератрола за предотвратяване на болестта Алцхаймер, има все още малко проведени клинични изпитвания върху хора. Но все пак, в резултат на данните от направено изследване, може да се предполага, че ресвератролът играе пряка неврозащитнаа роля, намалявайки пропускливостта на кръвно-мозъчната бариера до провъзпалителни молекули.

Също така в ранен етап се намират проучванията за лечение на депресивни състояния с ресвератрол.

Безопасност при употреба. Възможни странични ефекти.

Обикновено ресвератролът се понася добре при обичайните използване дози. Най-често се съобщават странични ефекти като гадене, диария и загуба на тегло. При по-високи дози,  до 2000 мг два пъти на ден, се съобщават за по-тежки странични ефекти.

Продукти с ресвератрол, разработка на продукти с по-голяма бионаличност

Това е много важна област на изследване. Направени проучвания върху животни предполагат, че бионаличността и стабилността на ресвератрола са ниски, когато той се приема самостоятелно.

Комбинирането на ресвератрол с пиперин в голяма степен увеличава бионаличността в мозъка и води до повишен мозъчен кръвоток, но в същото време не се отчита подобряване на когнитивната функция и настроението. Необходими са още изследвани върху животни и хора откриване на подходи, които са едновременно подходящи и безопасни при клинично приложение.

За да бъде оценен профилът на безопасност на ресвератрола са нужни големи, дългосрочни плацебо-контролирани клинични изпитвания върху хора. Необходимо е да бъдат открити препарати, които потвърждават и увеличават бионаличността  на ресвератрола. 

Също така е необходимо да бъдат определени оптималните безопасни дози за медицински и невропсихиатрични заболявания.

Може ли NAD+ да подобри ферлитета
Може ли NAD+ да подобри репродуктивните функции
Качеството на женските яйцеклетки зависи от... Вижте повече
терапията с NAD+
6 ефекта от терапията с NAD+
Терапията с NAD+ или никотинамид аденин динуклеотид е... Вижте повече
Всичко, което е важно да знаем за витамин B6
Всичко, което е важно да знаем за витамин B6
Витамин B6 е открит през 1926 г Как точно се е случило... Вижте повече
Как действа NAD?
Как действа NAD?
Oще за това какво казва науката за това как действа... Вижте повече
Предполагаеми, недоказани ползаи на NAD+
Предполагаеми, недоказани ползи на NAD+
енергията в човека се увеличава подобряване на... Вижте повече
Какво знаем за ролята на NAD в организма
Какво знаем за ролята на NAD в организма
Може да се каже, че когато приемаме NAD+ ние осигуряваме... Вижте повече
Ролята на NAD
Ролята на NAD
Според учените ролята на NAD се потвърждава и от факта,... Вижте повече
Повече информация за NAD+
NAD+
Отдавна известно вещество NAD+ NAD+ се оказа способно... Вижте повече
Процесът на възстановяване на мускулите
NAD+ Възстановява основния часовник за възстановяване на мускулите
Учените от Северозападния университет откриват, че... Вижте повече